3 maart 2023 - 11:00 - Wereld
De Marokkaans-Nederlandse Nasima el Bachiri-Ouamar groeide op in een gezin met zes kinderen dat het niet breed had. Ze besloot al heel jong dat ze het later goed wilde hebben. Inmiddels is de 44-jarige vrouw eigenaar van vijf bedrijven, Zakenvrouw van het Jaar en moeder van vijf kinderen.
Nasima groeide op in een kleine woning in een volksbuurt in Bussum, haar gezin was een van de eerste gastarbeiders in ’t Gooi. "Als jong meisje groeide er een onzekerheid in mij die ik tot ver in mijn volwassen leven met mij heb meegedragen. Mijn ouders kenden het belang van onderwijs niet. Studeren was voor hen zo onbereikbaar dat het niet eens op hun radar stond. Toen mijn broer op mijn veertiende dodelijk slachtoffer werd van zinloos geweld bij was mijn jeugd officieel voorbij. In het dorp van mijn ouders in Marokko ontmoette ik de liefde van mijn leven met wie ik op mijn zeventiende ben getrouwd", vertelt ze aan Flair.
Lees ook: Loubna, van huisvrouw tot onderneemster in Spanje
Haar vader werkte in een chocoladefabriek en haar moeder bleef thuis om voor haar zes kinderen te zorgen. "Als klein kind liep ik elke dag van mijn huis naar school door een straat met vrijstaande huizen. In mijn beleving een straat voor succesvolle, rijke mensen. Terwijl ik door hun ramen naar binnen tuurde en de weelde in hun woonkamers zag, stelde ik mij voor dat ik later zo zou leven. Dat ik net zo veel spullen zou hebben. Een grote auto. Een oprijlaan. Hardop mijn fantasie uitspreken deed ik nooit. Ik was mij ervan bewust dat er alleen maar witte mensen in deze straat woonden. Ik zag niemand met mijn huidskleur of uiterlijke kenmerken. Zo’n straat was niet voor iemand zoals ik. Voor een dochter uit een groot gastarbeidersgezin dat net genoeg geld had om alle monden te voeden", aldus de zakenvrouw.
El Bachiri-Ouamar werd in Nederland geboren, maar leefde als kind in twee aparte werelden. "Achter onze voordeur was ik in Marokko en daarbuiten in Nederland. Alles wat bij ons binnenshuis normaal en fijn was, maakte mij op school tot een doelwit voor pesterijen. De henna op mijn handen, de kruidige geur die in mijn kleding was getrokken van het eten van mijn moeder, de natuurlijke oliën in mijn haar, het Marokkaanse brood in mijn broodtrommel, het feit dat ik een andere taal sprak: allemaal zaken die benadrukten dat ik niet was zoals de kinderen op mijn witte school. Klasgenoten vonden mij vreemd en leerkrachten onderschatten mij. Mijn ouders hadden het niet breed, waren analfabeet en spraken de Nederlandse taal niet, dus dan zou er van hun dochter ook wel niks terechtkomen. Als jong meisje snapte ik er niks van. Ik was toch gewoon mezelf? Waarom was dat niet goed genoeg? Er groeide een onzekerheid in mij die ik tot ver in mijn volwassen leven met mij heb meegedragen."
Lees ook: Marokkaanse Sana Khouja revolutioneert wijnsector in Spanje
Inmiddels is Nasima eigenaar van vijf bedrijven. Ze begon eerst met schoonmaakbedrijf BFlex Cleaning in Almere. Later volgden de bruidswinkel La Novia Boutique, het uitzendbureau BFlex Jobs, de flexwerkplek Boutique Desk en de Flevo Timmerfabriek. In 2019 werd ze de Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar.
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan