27 december 2024 - 15:30 - Economie
Marokko is op weg om een belangrijke speler te worden in de internationale luchtvaartindustrie. Het land staat op de vijfde plaats van meest dynamische landen ter wereld in deze sector en is koploper in Afrika, aldus een woordvoerder van het Marokkaanse ministerie van Industrie en Handel.
"De Marokkaanse luchtvaartindustrie is een van de grootste industriële succesverhalen van het koninkrijk", zegt Afaf Saidi, directeur van de afdeling luchtvaart-, spoorweg-, scheepvaart- en hernieuwbare energie-industrieën. In slechts twintig jaar tijd is Marokko uitgegroeid tot de grootste exporteur van luchtvaartmateriaal, onderdelen en componenten op het Afrikaanse continent.
Lees ook: Luchtvaartindustrie: Marokko concurreert met Europese reuzen
Officiële statistieken tonen aan dat de nationale luchtvaartindustrie in 2023 met 3,8% is gegroeid ten opzichte van 2022. De export bedroeg eind oktober 2024 maar liefst 21,864 miljard dirham, een stijging van 17,3% op jaarbasis.
De sector, die meer dan 23.000 gekwalificeerde banen heeft gecreëerd, heeft een lokaal integratiepercentage van 42%. Dit toont de kracht van de Marokkaanse luchtvaartsector aan, ondanks de moeilijke omstandigheden van de afgelopen twee jaar, merkt Saidi op.
Lees ook: Van onderdelen tot volledige vliegtuigen: Marokko’s ambitieuze plannen
Grote internationale spelers zoals Boeing, Airbus, Bombardier en Safran hebben fabrieken en ingenieurscentra in Marokko gevestigd. Het land richt zich nu op Industrie 4.0, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten. "De vooruitzichten op middellange en lange termijn voor de sector zijn veelbelovend, met een nieuwe generatie bedrijven en talenten die klaar staan om van Marokko een wereldleider in de luchtvaartindustrie te maken", aldus Afaf Saidi.
Marokkaanse TikTokker Hicham Seddiki overleden
Groene revolutie: Marokko plant 10.000 hectare arganbomen
Citroën Ami: een succesverhaal made in Morocco
Marokkaanse diaspora: Auto vast in Marokko? Zo kan je hem repatriëren
Djemaa el-Fna in Marrakech wordt autovrij
Schandaal in Tanger: arts stal medicijnen ziekenhuispatiënten
Marokkaanse groep koopt goudmijn in Afrika
Made in Morocco: vliegtuigen van de toekomst
Fiscus Marokko: laatste kans voor regularisatie
Marokko schrapt invoerrechten op 55.000 ton rijst
Groenten en fruit: Marokko blijft belangrijkste EU-leverancier
Marokko beschermt eigen industrie tegen Turkse concurrentie
Emirati groep investeert 100 miljoen dollar in Marokko
Meststoffen: OCP laat Washington (lichtjes) buigen