Zoeken

Emmanuel Macron voert druk voor Airbus-deal met Royal Air Maroc

26 oktober 2024 - 14:40 - Economie

©

Tijdens de aanstaande staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Marokko, van 28 tot 30 oktober, zou een overeenkomst voor de aankoop van Airbus-vliegtuigen door Royal Air Maroc kunnen worden getekend. Dit zou een belangrijke stap zijn in de competitie tussen de vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing, waarbij de kansen voor Boeing lijken te verminderen.

Royal Air Maroc streeft ernaar zijn vloot uit te breiden met bijna 200 nieuwe vliegtuigen. Dit is onderdeel van de strategische ontwikkelingsroadmap voor de toeristische sector in Marokko, die van 2023 tot 2026 loopt. De uitbreiding van de vloot is ook een voorbereiding op het WK voetbal dat Marokko in 2030 samen met Spanje en Portugal organiseert. De problemen die Boeing momenteel ondervindt, waaronder stakingen die de assemblagefabrieken in de Verenigde Staten verstoren, kunnen Airbus in deze situatie in het voordeel komen.

Lees ook: Franse President wil Airbus aan Koning Mohammed VI verkopen

Boeing heeft momenteel moeite om twee Dreamliners aan Royal Air Maroc te leveren, wat de luchtvaartmaatschappij belemmert in zijn plannen. Deze vliegtuigen zijn bedoeld voor nieuwe routes naar drie belangrijke bestemmingen: Toronto, São Paulo en Beijing, die in december en januari van start moeten gaan. De aanvankelijke levering was gepland voor september, maar is vertraagd. Dit kan Royal Air Maroc ertoe aanzetten om over te stappen op Airbus, dat zijn vliegtuigen assembleert in Toulouse en onder andere de modellen A320, A330, A350 en A380 produceert.

Lees ook: Programma van de Franse president in Marokko

De gesprekken tussen Emmanuel Macron en de Marokkaanse autoriteiten zullen naar verwachting een centrale rol spelen in de uitkomst van deze luchtvaartdeal. De mogelijke overeenkomst zou niet alleen de uitbreiding van de vloot van Royal Air Maroc bevorderen, maar ook de samenwerking tussen Frankrijk en Marokko op het gebied van luchtvaart verder versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team