2 februari 2023 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland
Een 22-jarige Marokkaan met een bevel om het Franse grondgebied te verlaten, is door de rechtbank van Bayonne veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, wegens het beschadigen van het detentiecentrum van Hendaye. Tijdens de zitting zei hij dat hij met Koning Mohammed VI wilde spreken.
Rachid verscheen begin deze week voor de rechtbank van Bayonne. Hij woont sinds anderhalf jaar in Frankrijk maar heeft een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. De jongeman richtte schade aan in het administratief detentiecentrum van Hendaye. Hij vernielde twee vaste telefoons, twee telefoons in de vrouwenruimte, twee bewakingscamera’s en een derde camera in het kantoor van Cimade, een vereniging die migranten helpt.
Lees ook: Marokkaan opgepakt voor plannen massamoord in Benidorm
De beschuldigde rechtvaardigde zijn acties voor de rechtbank en zei dat hij "met de Koning van Marokko wilde praten" en dat hij daden "voor de mensenrechten" wilde verrichten. "Onze Koning is ziek, hij is vervloekt. Hij is op zoek naar een schat in Spanje". Volgens de psychiater "simuleert de verdachte geestelijke stoornissen, ook al was op het moment van de feiten zijn onderscheidingsvermogen ongetwijfeld aangetast door het gebruik van drugs", meldt France Bleu. De jongeman is verslaafd aan ecstasy, cannabis en alcohol. "Hij heeft al jaren zelfmoordgedachten," zei zijn advocaat. "Hij heeft geen doel en vindt het niet erg om te sterven".
Lees ook: Verwarde Marokkaan valt agent aan in Madrid (video)
De procureur-generaal eiste een gevangenisstraf van drie maanden, maar de rechtbank van Bayonne veroordeelde Rachid tot zes maanden celstraf met onmiddellijke opsluiting. Hij moet eveneens een schadevergoeding van 4058 euro betalen aan het ministerie van Justitie en wordt ook opnieuw berecht voor brandstichting in zijn cel. "Je hebt je cel in brand gestoken," zei de voorzitter van de rechtbank, Nadine Regereau-Lenier. "Toen de bewakers de deur openden, stonden het matras en de televisie in brand en jij stond bij het raam met je gezicht in de open lucht tussen de tralies."
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen