Zoeken

Marokkaan medeontwerper revolutionair algoritme in de VS

18 juli 2023 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaan Anasse Bari maakt deel uit van een groep informatici van de Universiteit van New York die een nieuw algoritme hebben ontwikkeld dat "profiling door zoekmachines omzeilt". Daarnaast breidt het de aanbevelingen uit en zou het "een gezonder gebruik van platforms zoals Google, Netflix, etc" bevorderen.

Pyrorank is het nieuwe algoritme dat is ontworpen door een team van informatici van de Universiteit van New York, waaronder de Marokkaan Anasse Bari, om "filterbubbels te doorbreken". Het houdt rekening met de inhoud waar een gebruiker naar op zoek is om een reeks aanbevelingen te doen, terwijl het belang van wat de gebruiker al heeft gekocht of waarmee hij interactie heeft gehad, wordt verminderd. Pyrorank, dat fungeert als een "aanvullend" algoritmisch onderdeel op beschikbare aanbevelingssystemen, biedt meer gediversifieerde en interessante resultaten.

Lees ook: Marokkaan ontwikkelt kunstmatige intelligentie om covid-19 beter te begrijpen

Anasse Bari en zijn collega’s lieten zich inspireren door het "gedrag van dieren op zoek naar voedsel". "Als het gaat om inspiratie voor het vinden van oplossingen voor computervraagstukken, is de natuur de ideale plek om te zoeken. [...] Natuurlijke fenomenen, zoals vogels die op zoek zijn naar voedsel, laten zien dat de natuur vaak eenvoudige maar optimale oplossingen kan vinden om aan behoeften te voldoen", zegt Anasse Bari, universitair docent informatica aan de Universiteit van New York.

Lees ook: Israël en Marokko openen onderzoekscentrum kunstmatige intelligentie

De traditionele systemen tonen echter hun beperkingen omdat ze gebruikers "steeds weer hetzelfde type inhoud laten zien". Zo kunnen internetgebruikers bijvoorbeeld "alleen nieuws zien dat overeenkomt met hun standpunten, zonder blootgesteld te worden aan andere perspectieven". Uit tests blijkt dat het nieuwe algoritme een grotere verscheidenheid aan aanbevelingen produceert in vergelijking met traditionele systemen. Het enige nadeel: het kan de nauwkeurigheid van de voorspellingen over wat de gebruiker mogelijk leuk vindt, enigszins verminderen. De balans tussen diversiteit en nauwkeurigheid kan echter worden aangepast aan de situatie, zo stellen de onderzoekers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team