6 oktober 2020 - 19:20 - Marokkanen in het buitenland
Brahim Kiou zal de sociale verwoesting die het coronavirus in zijn leven heeft veroorzaakt niet snel vergeten. Vanwege de corona-maatregelen zat hij vijf maanden vast in Marokko. Bij zijn terugkomst in Frankrijk kreeg hij van zijn werkgever te horen dat hij na dertig jaar trouwe dienst was ontslagen.
Het verhaal van Brahim Kiou is een van de duizenden verhalen die er te vertellen zijn over mannen en vrouwen die alles hebben verloren in deze gezondheidscrisis. De inwoner van Aubergenville (Yvelines) kan het maar moeilijk verteren dat hij in korte tijd van een positie als teamleider bij het bedrijf Etanco, een bouwbedrijf in de wijk Elisabethville, is afgedaald naar een werkeloos en dakloos bestaan. Eind augustus werd hij ontslagen en op 12 oktober zal hij met zijn gezin op straat komen te staan.
Dertig jaar van opofferingen eindigt met het verlies van zijn pensioenopbouw en de gemoedsrust van een heel gezin. Kiou besloot begin maart om naar Marokko te gaan om de begrafenis van een van zijn familieleden bij te wonen. Hij zou op 19 maart naar Frankrijk terugkeren om zijn normale leven weer op te pakken. Maar door de sluiting van de grenzen werd zijn terugvlucht geannuleerd. "Ik zocht naar een oplossing om misschien via een ander land naar Frankrijk te kunnen vliegen, maar op 20 maart voerden de Marokkaanse autoriteiten een totaal reisverbod in. Het was daardoor onmogelijk geworden om uit Marokko weg te komen." Om de tijd te doden vond hij onderdak bij familieleden niet ver van Fez, meldt Le Parisien.
Uit professioneel oogpunt en niet wetende hoe lang hij nog in Marokko moest blijven, besloot Brahim Kiou zijn werkgever op de hoogte te brengen van de situatie. Hij beweert in een telefoongesprek te hebben uitgelegd dat hij vast zat in Marokko vanwege het coronavirus en dat hij daarom niet op 23 maart weer op zijn werk zou kunnen verschijnen. Tot overmaat van ramp kreeg Kiou ook te maken met gezondheidsproblemen. Voor zijn opspelende hoge bloeddruk en multiple sclerose klachten bezocht hij een dokter die hem medicijnen en ziekteverlof had voorgeschreven. "Ik heb toen mijn manager weer gebeld. Ik vroeg hem of ik gebruik kon maken van een regeling voor langdurig ziekteverlof maar dit hebben ze blijkbaar nooit in orde gemaakt. Daarna kon ik niet meer in contact komen met mijn werkgever omdat mijn telefoonlijn was afgesneden.", legt hij uit.
Zo zat Kiou gevangen tussen de verslechterende situatie in Marokko en zijn dreigende werkloosheid. Hoewel er speciale vluchten waren aangekondigd, was het voor de hem niet mogelijk om op korte termijn met een van deze vluchten terug naar Frankrijk te reizen. "Ik heb twee reserveringen kunnen maken, maar aangezien er veel vraag was naar deze vluchten en ze soms ook geannuleerd werden kon ik pas eind augustus terugvliegen.", zegt Kiou.
Het duurde tot 27 augustus voordat Brahim Kiou na ongeveer vijf maanden afwezigheid naar huis kon terugkeren. Eenmaal thuis aangekomen trof hij een brief aan in zijn brievenbus met het slechte nieuws. Na de ontberingen van zijn onvrijwillige verblijf in Marokko werd hij geconfronteerd met zijn ontslag op grond van ‘het verlaten van zijn post’. De brief was twee weken voor zijn aankomst al verstuurd. "Ik was geschokt. Het bedrijf wist dat ik in Marokko was gestrand.", zegt hij geïrriteerd. Nadat hij de bevestiging van zijn ontslag had ontvangen, benaderde hij de vakbond CGT om de procedure te betwisten. Terwijl hij bezig was met het aanvechten van zijn ontslag ontving hij het bericht dat hij zijn woning op 12 oktober moet verlaten.
Het bedrijf Etanco zegt zichzelf niets kwalijk te nemen. Ze meent dat er sprake is van contractbreuk door de werknemer "Wij begrijpen het gedrag van meneer Kiou niet. We hebben meerdere malen geprobeerd hem te bereiken. Hij had een werkende bedrijfstelefoon en een betaald telefoonabonnement.", aldus de bedrijfsleiding. "We vertelden hem dat de situatie onaanvaardbaar was en dat hij zijn afwezigheid moest rechtvaardigen.", zegt het bedrijf nog.
Brahim Kiou heeft een advocaat ingeschakeld om zijn ontslag aan te vechten. Ook is hij niet van plan om zijn woning te verlaten. Hij vindt het onmenselijk dat hij is ontslagen en dat hij zonder geldige uitleg op straat wordt gezet. De arbeidsrechtbank gaat de zaak op 2 november bestuderen.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen