Zoeken

Marokkaans leger versterkt met gevreesde Apache AH-64E

5 juni 2024 - 10:00 - Marokko

©

Marokko staat op het punt om zijn eerste Apache AH-64E gevechtshelikopter te ontvangen, die in 2019 bij de Verenigde Staten werd besteld.

De deal omvat in totaal 36 Apache AH-64E helikopters en bijbehorende uitrusting voor een geschat bedrag van 4,25 miljard dollar. Het is de zoveelste wapenaankoop van Marokko bij de VS, na eerdere aanschaffingen van F-16 gevechtsvliegtuigen, Abrams tanks en Patriot luchtverdedigingssystemen.

Lees ook: Marokko toont eerste Apache AH-64E helikopter

De Amerikaanse regering keurde de verkoop van de Apache-helikopters goed om de veiligheid te verbeteren van "een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot" die "een belangrijke kracht vormt voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Noord-Afrika".

Marokko voert al een decennium een programma uit om zijn leger te versterken en te moderniseren. Dit wordt gezien als een reactie op de mogelijke dreiging van buurland Algerije, dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario steunt in het conflict om de Sahara. Tevens streeft Marokko ernaar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, en de omliggende eilanden, te herwinnen.

Lees ook: Marokkaans leger uitgerust met beste gevechtshelikopters ter wereld

Volgens constructeur Boeing is de Apache AH-64E een ultramodern wapensysteem met langeafstandsverkenningssensoren en bewapening. De helikopter kan worden ingezet voor zowel gevechtsmissies als voor verkennings- en surveillancetaken. De Apache werd in 1984 voor het eerst in dienst genomen en wordt inmiddels gebruikt door legers in onder andere Egypte, Griekenland, India, Indonesië, Israël, Japan, Zuid-Korea, Koeweit, Nederland, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team