21 november 2021 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland
De Marokkaans-Nederlandse Laila Hamidi heeft haar grote liefde voor interieur doorgekregen van haar ouders in Marokko. Ze heeft ook letterlijk een stukje van haar geboorteland overgebracht naar haar huis in Hengelo.
Laila Hamidi verhuisde 22 jaar geleden naar haar huis in Hengelo, in de wijk Slangenbeek. "Dit is het eerste huis waar ik het heel lang kan volhouden. Ik weet nog goed dat ik hier kwam. Er waren toen nog geen bomen, geen wegen, helemaal niks. Ik stond al lang ingeschreven en toen ik hoorde dat ze hier bezig waren met een nieuwbouwproject heb ik daar op gereageerd. Gek genoeg kwam ik in aanmerking, ik voelde mij een bofkont", vertelt ze aan Indebuurt.
Lees ook: Import Marokkaanse ambacht in Nederland stijgt met 151%
De muren van het huis waren helemaal kaal, waardoor Laila zich kon uitleven op haar passie voor interieurdesign. "Ik heb er een nieuwe keuken in laten zetten, maar verder heb ik geen grote verbouwingen gedaan. Wel heb ik er mijn eigen plekje van gemaakt, het is niet zomaar een gewoon huisje. De tuin is bijvoorbeeld een explosie van bomen met allemaal verschillende fruitsoorten."
Ze verwerkte ook een stukje van haar geboorteland Marokko in haar interieur. "Het is van alles wat qua stijlen. Bijna alles wat ik heb is van de kringloop. Vroeger in Marokko ging ik vaak met mijn vader naar antiekzaken, hij was ook gek op oude dingen. Mijn ouders waren gescheiden, dus ik had eigenlijk twee huizen. Mijn moeder was meer van het bohemian, bij haar was het altijd prachtig. De stijl van mijn vader was meer antiek, gemixt met modern. De passie voor het inrichten komt zeker uit Marokko en van mijn ouders. Het heeft het gevoel van Duizend-en-een-nacht, daar komt mijn smaak ook vandaan. Alle kleuren en stijlen door elkaar, maar het klopt wel, het heeft een bepaalde harmonie."
Lees ook: Deze Marokkaans ingerichte huizen zijn een kijkje waard (foto’s)
Laila is dol op de kringloopwinkel en heeft er tegenwoordig zelfs een baan. "Ik werk als vrijwilliger bij EHB, de kringloopwinkel aan de Langelermaatweg. Sinds april ben ik daar interieurstyliste. Als je daar komt zijn daar allemaal hoekjes, net alsof het een huis is. Ik mag doen wat ik wil met de inrichting. Daarnaast ga ik binnenkort beginnen aan de opleiding interieurstyliste. Ik ben zo blij en dankbaar dat die droom uitkomt."
Het favoriete item van Laila is iets dat ze mee heeft gebracht uit Marokko. "Vroeger zijn er van ons als kinderen weinig foto’s gemaakt. Ik heb een paar foto’s van mij en mijn broers toen we jong waren. Ze zitten in een mooi lijstje, het is voor mij het meest dierbare. Het heeft een emotionele waarde en het is echt het heiligste wat ik heb meegenomen uit Marokko."
Lees ook: Ahmed Aboutaleb op Expo 2020: "Voelde me thuis in Marokkaans paviljoen"
De kern van interieurdesign is volgens haar om liefde te stoppen in je huis, je moet het persoonlijk maken en dichtbij jezelf blijven. "Mijn huis zit vol herinneringen. Het huis heeft een eigen persoonlijkheid. Het past precies bij mij. Je moet niet een huis creëren door te kopiëren en te plakken, je moet gewoon je gevoel laten gaan. Een mooi huis kost jaren, het is een investering door jaren te verzamelen. Dan krijgt je huis een eigen persoonlijkheid en wordt het een soort weerspiegeling van jezelf. Ik ben ook nog lang niet uit verzameld, dat gaat altijd door."
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen