Zoeken

Marokkaanse actrice Naima Lamcharki overleden

6 oktober 2024 - 18:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse actrice Naima Lamcharki is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in Casablanca. Lamcharki, een icoon van de Marokkaanse filmindustrie, leed al langere tijd aan een ziekte.

Het overlijden van de bekende actrice is bevestigd door regisseur en producent Ahmed Bouaroua in een bericht op Facebook. "De zus, de metgezel, de eerlijke en geliefde kunstenares Naima Lamcharki, die in de harten van alle Marokkanen leeft, is in de genade van God", schreef hij.

Lees ook: Geliefde Marokkaanse actrice Saadia Louk overleden

Ook de Marokkaanse minister van Cultuur, Mohamed Mehdi Bensaid, bracht hulde aan Naima Lamcharki op sociale media. Hij noemde haar een "symbool van de Marokkaanse kunst" en benadrukte dat haar werk zal blijven voortleven. Zangeres Latifa Raafat reageerde eveneens op het nieuws: "Wat een triest nieuws om een grote dame van de Marokkaanse cinema te verliezen, de getalenteerde actrice Naima Lamcharki, die ons altijd heeft betoverd met haar elegante verschijning en de interpretatie van haar rollen met veel talent en professionalisme."

Naima Lamcharki werd geboren in Casablanca in 1943 en begon haar carrière in het theater aan het eind van de jaren vijftig. Ze verwierf bekendheid met haar rollen in populaire komedies als "Allal Al Kalda" en "Tasqot Al Kheil Taba’an". Tijdens haar lange carrière ontving ze verschillende prijzen, waaronder de prijs voor beste actrice op het Arabische Filmfestival van Malmö voor haar rol in de film "Kharif Attouffah". Lamcharki was ook goodwill ambassadeur voor UNICEF.

Lees ook: Abdou Cherif overleden, Marokko verliest grote zanger

Haar laatste filmrol was in de Ramadan-serie "Souk Delala" uit 2021. Marokkanen in het buitenland kennen haar vooral van de serie "Ramdam", die lange tijd werd uitgezonden op de Franse zender M6. Naima Lamcharki laat een rijke erfenis na van rollen die het Marokkaanse entertainmentlandschap hebben gevormd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team