Zoeken

Marokkaanse atleten floppen op Olympische Spelen

5 augustus 2024 - 12:10 - Sport

©

Terwijl de Marokkaanse voetballers geschiedenis schrijven op de Olympische Spelen in Parijs, blijven hun landgenoten in andere sporten achter. Atleten in disciplines als atletiek, boksen en volleybal hebben moeite om succes te boeken, tot grote teleurstelling van de Marokkaanse supporters.

Bokser Khadija Mardi, de eerste Afrikaanse wereldkampioen in haar gewichtsklasse, wist zich niet te plaatsen voor de halve finales. Ook Widad Bertal en het beachvolleybalduo Abicha/El Graoui sneuvelden voortijdig. Kayakker Mathis Soudi, die brons won op het WK, strandde in de halve finale. Zwemmer Ilias El Fallaki en de judoka’s Soumiya Iraoui en Abderrahmane Boushita konden evenmin een medaille binnenhalen. Roeister Majdouline El Allaoui wist zich niet te kwalificeren voor de kwartfinales.

Lees ook: Marokkaanse Aya Asaqas gaat skateboarden op Olympische Spelen

Deze reeks teleurstellingen staat in schril contrast met eerdere successen van Marokkaanse atleten op de Olympische Spelen. Sinds 1960 heeft Marokko in totaal 24 medailles gewonnen, vooral in atletiek en boksen. Het land staat daarmee tweede op de lijst van meest succesvolle Arabische landen op de Spelen, na Egypte.

Sportbeleidsexpert Moncef El Yazghi wijt de huidige tegenvallende prestaties aan het ontbreken van een overkoepelende sportstrategie. "We hebben initiatieven en inspanningen, maar geen integrale visie", zegt hij in een interview met Morocco World News. Ondanks aanzienlijke investeringen in de sport sinds 2008, is er volgens El Yazghi geen ontwikkeling van nieuwe kampioenen. Hij pleit voor meer aandacht voor andere sporten dan voetbal en benadrukt dat het jaren kost om topatleten te vormen.

El Yazghi betreurt ook de afwezigheid van bepaalde sporten en teams, zoals basketbal en handbal, op de Spelen. Hij stelt dat Marokko zich moet richten op specifieke sporten met medaillepotentieel. Daarnaast wijst hij op de beperkte middelen van veel Marokkaanse sportbonden, wat de opleiding van topsporters belemmert.

Lees ook: Ayoub Ghadfa: Marokkaans-Spaanse trots in Olympische boksring

In totaal nemen 60 Marokkaanse atleten deel aan de Olympische Spelen in Parijs, in 19 verschillende sportdisciplines.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team