Zoeken

Marokkaanse diaspora reddingsboei Marokkaanse economie

28 juni 2024 - 20:30 - Marokkanen in het buitenland

©

In 2023 bereikten de geldoverdrachten van de Marokkaanse diaspora 11,8 miljard dollar, een stijging van 5,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee is Marokko de tweede grootste ontvanger van geldoverdrachten in de MENA-regio, na Egypte.

Deze geldstromen, die consequent de directe buitenlandse investeringen overtreffen, vormen een belangrijke pijler van de Marokkaanse economie. Ze vertegenwoordigen 8,2% van het BBP van het koninkrijk. Hun belang was met name groot in 2023, na de aardbeving in Al Haouz, waar geldoverdrachten een cruciale rol speelden bij de ondersteuning van de getroffen bevolking, meldt L’Économiste.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

Cijfers van de Wereldbank bevestigen het contracyclische karakter van overschrijvingen, die doorgaans toenemen in tijden van crisis in de landen van herkomst van migranten. Deze trend zette zich door in 2023, ondanks een globale economische context die werd gekenmerkt door een vertragende groei in de landen van de Golfstaten.

Ondanks de ongunstige conjunctuur zouden de overschrijvingen naar de MENA-regio in 2024 naar verwachting met een gematigde 4,3% toenemen, gevolgd door een nieuwe toename van 5,5% in 2025. Deze veerkracht is deels te wijten aan de unificatie van de wisselkoersen in Egypte in maart 2024, wat leidde tot een opleving van de officiële stromen naar dat land.

Hoewel overschrijvingen een cruciale financieringsbron zijn voor ontwikkelingslanden, blijven de kosten te hoog. In 2023 bedroeg de gemiddelde kostprijs voor het verzenden van 200 dollar naar de MENA-regio 6,2%, tegen 6,7% het jaar ervoor. Er moeten dus inspanningen worden geleverd om deze kosten te verlagen en geldtransfers toegankelijker te maken voor migranten. De Marokkaanse autoriteiten hebben deze kwestie herhaaldelijk aangekaart, maar tot nu toe is er geen concrete beslissing genomen.

Lees ook: Hoe worden de geldoverdrachten van de wereld-Marokkanen gebruikt?

In 2023 bereikten overschrijvingen naar lage- en middeninkomenslanden 656 miljard dollar, waarmee ze directe buitenlandse investeringen en officiële ontwikkelingshulp overtroffen. Deze geldstromen speelden een cruciale rol bij het ondersteunen van de lopende rekening van veel landen die te maken hebben met voedselonzekerheid en schuldenproblemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team