Zoeken

Marokkaanse douane start grote operatie

25 augustus 2024 - 21:20 - Marokko

©

Marokkaanse handelaren in stenen en meteorieten, met name degenen die hun producten in de Verenigde Staten verkopen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door de Marokkaanse deviezenautoriteit, de belastingdienst en de douane.

Er is reden tot zorg voor deze handelaren. Nadat bekend werd dat ze mogelijk betrokken zijn bij illegale geldtransfers naar het buitenland via commerciële transacties in de Verenigde Staten, zijn de autoriteiten een grootschalig onderzoek gestart. Volgens bronnen van Hespress hebben deze handelaren deelgenomen aan internationale beurzen en hun waardevolle goederen naar het buitenland gebracht om ze daar te verkopen, waarna de inkomsten spoorloos verdwenen.

Lees ook: Meteorietenjacht in Zagora na spectaculaire vuurbal

De belastingdienst ontdekte onregelmatigheden in de belastingaangiften van sommige handelaren die als natuurlijke personen actief waren. Hun dossiers werden vervolgens overgedragen aan de deviezenautoriteit voor verder onderzoek naar financiële transacties in het buitenland. De verdachten namen regelmatig deel aan een gespecialiseerde beurs voor mineralen, fossielen en meteorieten in Arizona, in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze worden ervan verdacht grote hoeveelheden waardevolle goederen naar deze beurs te hebben getransporteerd en deze bij elke reis te hebben verdeeld onder nieuwe handelaren voor wie vooraf fiscale documenten en commerciële activa waren opgezet. Op deze manier zouden aanzienlijke bedragen in de vorm van goederen naar de jaarlijkse beurzen in de Verenigde Staten zijn overgebracht.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de verdachten nauwe banden hadden met de organisatoren van deze beurzen, waardoor ze gemakkelijk uitnodigingen konden krijgen voor nieuwe handelaren die werden gebruikt om goederen naar het buitenland te transporteren. Om de winsten sneller te kunnen investeren in onroerend goed en andere projecten, zoals restaurants en vrachtwagenverhuur, zijn sommigen zelfs getrouwd met Amerikaanse vrouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. Na hun huwelijk richtten deze Marokkaanse handelaren ook bedrijven op en intensiveerden ze het transport van waardevolle meteorieten vanuit Marokko. Sommigen huurden zelfs permanente ruimtes in winkelcentra in verschillende staten om hun producten te verkopen en de import vanuit Marokko te waarborgen.

Lees ook: In Marokko gevonden maanmeteoriet geveild voor 189.000 dollar

Sinds maart 2020 is er een decreet van kracht dat regels bevat voor de handel in meteorieten. Exporteurs en importeurs zijn verplicht om een identificatiekaart van de meteoriet en een monster ervan in te dienen bij het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling. Ze ontvangen dan een ontvangstbewijs dat ze bij de douane moeten overleggen bij het aangeven van de export of import.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team