Zoeken

Tientallen Marokkaanse gevangenen keren terug uit Algerije

11 augustus 2024 - 08:00 - Marokko

©

Afgelopen dinsdag zijn 60 Marokkanen, waaronder één vrouw, vrijgelaten uit Algerijnse gevangenissen en teruggekeerd naar hun thuisland via de grenspost Zouj Bghal. De vrijlating volgde op het uitzitten van hun straffen in Algerije.

De groep komt uit verschillende Marokkaanse steden, waaronder Fkih Ben Salah, Casablanca, Oujda en Meknes, aldus de Vereniging voor hulp aan migranten in moeilijkheden (AAMD), een organisatie die zich inzet voor de rechten van migranten en de dossiers van gedetineerden in Algerije volgt.

Lees ook: Uitzonderlijke opening grens tussen Marokko en Algerije

De AAMD houdt de situatie van honderden jongeren die in administratieve detentie zitten in afwachting van uitzetting nauwlettend in de gaten. Het proces van vrijlating en repatriëring van gedetineerden stuitte eerder op technische en procedurele obstakels, maar de Algerijnse en Marokkaanse autoriteiten lijken nu tot een akkoord te zijn gekomen via de consulaten.

Lees ook: Algerije bouwt ijzeren hek aan Marokkaanse grens

Onder de vrijgelaten personen bevonden zich mensen met chronische ziekten zoals astma, epilepsie, diabetes en hoge bloeddruk. Die langste celstraf die werd uitgezeten is drie jaar en zes maanden, plus negen maanden in administratieve detentie. Er zijn op dit moment nog 320 zaken in behandeling of voor de rechter. Ook wachten zes lichamen op repatriëring naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team