Zoeken

Marokkaanse gijzelaars in Myanmar na maanden bevrijd

23 juni 2024 - 14:40 - Marokko

©

Drie jonge Marokkanen die maandenlang gegijzeld werden gehouden door gewapende bendes in Myanmar aan de grens met Thailand, zijn deze week vrijgelaten. Hun families moesten elk een losgeld van ongeveer 10 miljoen dirham betalen.

De drie mannen verlieten de kampen in Myanmar, zo bevestigde de vader van een van hen aan SNRTnews. De 25-jarige zoon van de man was drie maanden in handen van de gijzelnemers, maar had behalve "enkele stroomstoten" geen ernstige lichamelijke mishandeling ondergaan. Volgens de vader was zijn zoon gehoorzaam en volgde hij alle instructies van zijn ontvoerders op.

Lees ook: Gemartelde Marokkanen in Birma: pijnlijke getuigenis van slachtoffer (video)

De vrijlating kwam na lange onderhandelingen met de gewapende groepen, die werden gevoerd door Birmese en Thaise organisaties. "Verantwoordelijken hebben hard gewerkt om deze jongemannen vrij te krijgen en werken nu aan de vrijlating van andere gijzelaars. De interventie is moeilijk omdat het grensgebied wordt gecontroleerd door rebellen en gewapende soldaten. Dit vereist de tussenkomst van generaals en internationale organisaties om te bemiddelen", aldus de vader van de vrijgelaten man.

De vader prees ook de cruciale rol van het Marokkaanse consulaat in Thailand, dat "de situatie van zijn zoon bleef volgen tot zijn terugkeer naar Marrakech". Hij liet weten dat zijn zoon na zijn vrijlating "ongeveer een maand in hotels in de Thaise hoofdstad verbleef".

Lees ook: Marokkanen gegijzeld in Thailand, maar ook in Laos en Cambodja

Net als de andere slachtoffers werd de jongeman benaderd door een tussenpersoon van een criminele organisatie die hem een ​​aantrekkelijke baan in de e-commerce aanbood. De man reisde vervolgens via Maleisië naar Thailand, samen met "13 anderen, van wie vier al zijn vrijgelaten", aldus de vader. "Toen hij vertrok, zouden er nog 25 anderen bij hen komen, maar we hebben dat kunnen voorkomen..." De vader van de vrijgelaten man bevestigde dat hij bij de Marokkaanse justitie aangifte heeft gedaan en alle informatie die hij heeft overgedragen aan de onderzoekers om de organisatie te ontmantelen, waarvan de tussenpersonen blijven rekruteren in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team