Zoeken

Marokkanen gegijzeld in Thailand, maar ook in Laos en Cambodja

6 juni 2024 - 15:00 - Wereld

©

Naast de drie Marokkaanse gijzelaars die onlangs uit Myanmar werden bevrijd, blijken er ook Marokkanen vast te zitten in Laos en Cambodja. Dit melden bronnen binnen de "Coördinatie van families van Marokkanen die gevangen zitten in Myanmar".

De drie bevrijde Marokkaanse gijzelaars die afgelopen zaterdag naar Marokko werden gerepatrieerd, werden vastgehouden in Laos en niet in Myanmar zoals eerder gemeld. Ze behoren tot een groep van in totaal zeven bevrijde en gerepatrieerde gijzelaars. "Drie anderen bevinden zich nog steeds in Bangkok," aldus een lid van de coördinatie aan H24info. "Zij worden opgevangen door de NGO Exodus Road, die strijdt tegen mensenhandel, in afwachting van het einde van het onderzoek door de Thaise politie."

Lees ook: Ontvoering in Myanmar: Marokkanen keren terug naar huis

Volgens dezelfde bron zijn er nog vijf andere gijzelaars die meer dan een maand geleden 80.000 dirham losgeld hebben betaald, maar nog steeds niet zijn vrijgelaten. Naast Myanmar en Laos blijken er nu ook Marokkanen gegijzeld te worden in Cambodja. "De vader van een vermiste YouTuber nam contact met ons op," aldus het lid van de coördinatie. "Zijn zoon was naar Cambodja gegaan om vlogs te filmen."

De families van de slachtoffers klagen de "totale afwezigheid van hulp of tussenkomst van de Marokkaanse ambassade in Thailand of de consulaire dienst aldaar" aan, "zowel voor de bevrijding van de slachtoffers als na hun vrijlating."

Lees ook: Birma: cryptogeld om Marokkaanse gijzelaars vrij te krijgen

In totaal zijn er naar schatting 200 Marokkanen ontvoerd en gemarteld in Myanmar door gewapende criminele bendes. Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek dat op 15 mei werd geopend door het Marokkaanse parket en werd toevertrouwd aan de Gerechtelijke Politie (BNPJ), gaat het om criminele netwerken gespecialiseerd in mensenhandel die hun slachtoffers dwingen om te werken in de e-commerce.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team