Zoeken

Marokkaanse koninklijke familie wint rechtszaak in Spanje

15 september 2024 - 23:00 - Wereld

©

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in het voordeel beslist van Nadorcott Protection, eigendom van de Marokkaanse koninklijke familie en producent van de beschermde mandarijnensoort Nadorcott. Eurosemillas, een bedrijf uit Córdoba dat de beschermde variëteit Tang Gold produceert, had het Europese Hof gevraagd om de bescherming van Nadorcott nietig te verklaren.

Zowel Nadorcott Protection als Eurosemillas proberen de bescherming van de ander ongedaan te maken. Deze bescherming geeft hun mandarijnen een onderscheidende waarde en stelt hen in staat aanzienlijke royalty’s te innen. Dit heeft geleid tot een juridische strijd die al zo’n vijftien jaar voortduurt. In 2008 stapte Nadorcott Protection, samen met haar vertegenwoordiger in Spanje, de Club de Variedades Vegetales Protegidas (CVVP), naar de handelsrechtbank van Valencia. Eurosemillas bracht de zaak in 2016 voor het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Lees ook: Spaanse boer valt Marokkaanse koninklijke familie aan

Het bedrijf uit Córdoba verzocht om de bescherming van Nadorcott te annuleren vanwege vermeende fraude. Deze week heeft het Europese Hof uitspraak gedaan en Eurosemillas in het ongelijk gesteld. De bescherming van de Nadorcott-mandarijn blijft dus gehandhaafd. Eurosemillas overweegt nu om in beroep te gaan tegen deze beslissing. Volgens vertegenwoordigers van Eurosemillas heeft deze juridische strijd "geen directe economische gevolgen voor Eurosemillas". "Het is niet zo dat als de bescherming van Nadorcott wegvalt, Eurosemillas royalty’s van hen zal ontvangen. Dat zal niet gebeuren", benadrukken ze.

In haar verzoek aan de rechtbank van Valencia eiste Nadorcott Protection dat de bescherming van de Tang Gold-variëteit zou worden ingetrokken, omdat deze een "kopie" zou zijn van Nadorcott, een variëteit die sinds 2004 in de Europese Unie is beschermd. Als de rechtbank in het voordeel van Nadorcott Protection beslist, moet Eurosemillas eerst toestemming krijgen van Nadorcott Protection om deze variëteit te produceren. Sterker nog, het bedrijf van de Marokkaanse koninklijke familie zou dan royalty’s kunnen eisen van Eurosemillas.

Lees ook: Spaanse landbouwer wint rechtszaak tegen Koning Mohammed VI

Eurosemillas ontkent deze beschuldigingen en benadrukt dat Tang Gold een variëteit is die in het laboratorium van de Universiteit van Californië is geproduceerd, na tien jaar onderzoek en investeringen. Het is een pitloze mandarijn die populair is bij zowel consumenten als citrustelers, aldus het bedrijf uit Córdoba. Ze beschuldigen Nadorcott Protection ervan een lastercampagne te voeren uit angst de monopoliepositie te verliezen nu Tang Gold op de markt komt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team