Zoeken

Marokkaanse Miss in Frankrijk slachtoffer racistische haat

24 oktober 2024 - 21:30 - Marokko

©

Sabah Aib, de 18-jarige Miss Nord-Pas-de-Calais 2024 in Frankrijk, stelt het slachtoffer te zijn van een "golf van racistische haat" op sociale media sinds haar verkiezing.

De jonge vrouw van Marokkaanse afkomst werd afgelopen zaterdag verkozen en heeft haar bezorgdheid geuit over de reacties die ze ontvangt in verband met haar Noord-Afrikaanse roots. In een uitgebreid bericht op Instagram benadrukt ze dat haar naam deel uitmaakt van haar identiteit en niets te maken heeft met haar nationaliteit. "Frankrijk is een multicultureel land, en een naam die van elders komt, verandert niets aan het feit dat ik Frans ben," verklaart ze.

Lees ook: Marokkaanse als Miss Frankrijk 2024?

Sabah Aib, die de jury en het publiek heeft weten te imponeren met haar zelfverzekerdheid en algemene kennis, vertelt verder dat zowel zij als haar ouders in Frankrijk zijn geboren en dat ze zich vooral als Fransen beschouwen. Haar afkomst maakt deel uit van haar geschiedenis, maar definieert niet wie ze is. De opmerkingen die ze heeft ontvangen, beschouwt ze als een weerspiegeling van "onwetendheid en jaloezie". Ze roept op tot gelijkheid, ongeacht naam of afkomst.

De regionale vertegenwoordiger van Miss France, Anne-Sophie Sevrette, benadrukte tijdens de verkiezing van Sabah Aib dat een deel van de bevolking vreest om een Noord-Afrikaanse vrouw als Miss France te zien. Sevrette hoopt echter dat mensen meer aandacht besteden aan Sabah Aib’s studie-achtergrond dan aan haar afkomst. Ze beschrijft de jonge Franse Marokkaanse als "een pareltje" met een inspirerend verhaal.

Lees ook: Miss Spanje: racisten raden haar aan om Miss Marokko te zijn

Na Sabah Aib’s publicatie hebben verschillende prominente figuren en het comité van Miss France haar steun betuigd. Sabah’s droom is om advocate te worden, gespecialiseerd in familierecht, en ze wil zich inzetten tegen huiselijk geweld. Als ze erin slaagt om Miss France 2025 te worden, zal ze haar platform gebruiken om deze zaak onder de aandacht te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team