Zoeken

Marokkaanse "NCTV-spion" weigert te spreken

4 oktober 2024 - 16:20 - Wereld

©

Abderrahim El M., verdacht van spionage voor Marokko, heeft tijdens een 3,5 uur durend verhoor door de Nederlandse Rijksrecherche geen enkele vraag beantwoord.

De Rotterdammer werd ondervraagd over reizen naar Marokko, waar hij mogelijk staatsgeheime documenten mee naartoe zou hebben genomen. Hij kreeg talloze vragen over het omvangrijke dossier, maar gaf geen antwoorden. Tegenover de rechter zou hij wel willen spreken meldt ED.

Lees ook: Arrestaties in Nederland voor lekken staatsgeheimen aan Marokko

De medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werd vorig najaar op Schiphol aangehouden toen hij op het punt stond naar Marokko te vliegen. In zijn bagage zouden gegevensdragers met staatsgeheimen zijn aangetroffen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij vaker dergelijke reizen heeft gemaakt en dat de Marokkaanse geheime dienst hotels en vluchten voor hem betaalde.

De Rijksrecherche confronteerde El M. met verschillende bewijzen uit het dossier, waaronder notitieblokjes met zijn handschrift waarin Marokkaanse contacten zouden staan en vluchten die geboekt zouden zijn door een reisbureau in Rabat. De verdachte ontkent dat hij voor Marokko heeft gespioneerd, maar weigerde alle vragen te beantwoorden. Volgens zijn advocaat voelde El M. zich niet veilig tijdens het verhoor, maar zou hij zich tegenover de rechter wel willen uitspreken.

Lees ook: Rotterdamse politie geschokt na huiszoeking bij Marokkaanse spion

Het kan nog maanden duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De advocaat van El M. wil dat 15 tot 20 getuigen worden gehoord. Hij wil echter niet vooruitlopen op de getuigenverzoeken die hij tijdens de volgende zitting in november zal indienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team