Zoeken

Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland

14 oktober 2024 - 21:20 - Marokko

©

Een Marokkaanse moeder is in een juridisch gevecht verwikkeld om de voogdij over haar zoon. Hoewel ze in eerste aanleg en in hoger beroep de voogdij over haar zoon kreeg toegewezen, heeft de familierechtbank in Marrakech in juli besloten dat het kind van 4 jaar oud moet terugkeren naar Zwitserland, dat wordt beschouwd als zijn "gebruikelijke verblijfplaats". Deze beslissing heeft tot veel ophef geleid.

Tijdens een persconferentie georganiseerd door de vereniging Ennakhil, deed Lamia, de moeder van het kind, haar verhaal. Ze vertelde dat het gezin, destijds woonachtig in Zwitserland, op voorstel van haar ex-man had besloten om na de coronapandemie naar Marokko te verhuizen, meldt Le Matin. Ze vestigden zich eerst in Casablanca en verhuisden later naar Marrakech. Maar de zaken liepen anders dan verwacht. Zonder haar medeweten keerde haar ex-man terug naar Zwitserland met de identiteitspapieren van hun zoon en startte een procedure om de exclusieve voogdij te verkrijgen. In juli oordeelde de familierechtbank in Marrakech dat het kind naar Zwitserland moest terugkeren.

Lees ook: Nederlandse rechtbank: "Vader bracht kinderen in gevaar door ontvoering naar Marokko"

"Hoe kan een kind van zijn moeder worden gescheiden en naar een land worden gestuurd waar hij geen band meer heeft met zijn vader, die hij al jaren niet meer heeft gezien of gesproken?", vraagt Lamia zich af. Haar zoon woont al drie jaar in Marokko en ze benadrukt dat hij diep geworteld is in zijn familie en omgeving. De moeder verwerpt de uitspraak en eist dat het belang van het kind voorop wordt gesteld, zoals vastgelegd in internationale wetgeving en verdragen die Marokko heeft geratificeerd. Sanae Zaimi, voorzitter van de Federatie van Liga’s voor Vrouwenrechten, steunt haar eis en betreurt dat de uitspraak dit fundamentele principe niet respecteert.

Lees ook: Alarm in Spanje: drie kinderen naar Marokko ontvoerd

Hussein Raji, de advocaat van Lamia, wijst erop dat de Marokkaanse rechtbanken eerder de voogdij aan de moeder hadden toegekend. Hij benadrukt dat het kind Marokko als zijn gebruikelijke verblijfplaats beschouwt, omdat hij daar al sinds zijn anderhalf jaar woont. Raji vraagt zich ook af waarom de vader in Zwitserland een klacht heeft ingediend die heeft geleid tot een internationaal onderzoek naar ontvoering. Er is in Marokko geen grondig onderzoek gedaan naar de wettelijke omstandigheden van de terugkeer van het kind in 2022 met beide ouders, aldus de advocaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team