Zoeken

Marokkaanse spionnen opgepakt in Algerije?

3 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

De Algerijnse politie claimt een spionage- en inlichtingennetwerk te hebben ontmanteld en daarbij vier Marokkanen en drie Algerijnen te hebben gearresteerd. Ze zouden de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Deze arrestaties, zo kort voor de presidentsverkiezingen, roepen vragen op.

Het begon allemaal met informatie die de veiligheidsdiensten ontvingen over de verdachte bewegingen van een Marokkaan in het centrum van Tlemcen. Tijdens een persconferentie op 24 augustus bij het gerechtsgebouw van Tlemcen, maakte de openbaar aanklager Mustapha Loubar bekend dat het parket was ingelicht en een vooronderzoek had bevolen, meldt het Algerijnse persbureau APS. Dit onderzoek leidde tot de arrestatie van de Marokkaan Z.M., die illegaal het Algerijnse grondgebied zou zijn binnengekomen. Tijdens zijn verhoor gaf hij toe dat hij samen met andere Marokkanen en Algerijnen werkte voor een buitenlandse spionage- en inlichtingendienst, aldus Loubar.

Lees ook: Marokko: Frans-Algerijnse "spion" veroordeeld tot 24 jaar cel

Op 28 augustus volgden meer arrestaties. Daarbij werden drie Marokkanen en drie Algerijnen opgepakt. Ze zouden deel uitmaken van hetzelfde spionage- en inlichtingennetwerk en instructies hebben gekregen van een andere Marokkaan, B.S. Het netwerk zou Marokkaanse en Algerijnse staatsburgers hebben gerekruteerd "met het doel Algerijnse veiligheids- en administratieve instellingen te ondermijnen", zo blijkt uit het vooronderzoek. Na hun voorgeleiding aan het parket op zondag en hun verhoor, werd een gerechtelijk onderzoek geopend tegen hen en alle andere door het onderzoek geïdentificeerde personen. De beschuldigingen variëren van spionage tot samenspanning met een vreemde mogendheid.

Lees ook: NCTV-medewerker die spioneerde voor Marokko op Schiphol aangehouden

Mustapha Loubar voegde eraan toe dat de Marokkanen Z.M. en M. Kh. ook worden beschuldigd van illegale binnenkomst op Algerijns grondgebied, wat strafbaar is volgens de Algerijnse wet. De onderzoeksrechter in Tlemcen heeft hun voorlopige hechtenis bevolen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team