Zoeken

Marokkaanse studente lijdt aan zeldzame waterallergie

21 oktober 2024 - 15:00 - Marokko

©

Een Marokkaanse psychologiestudente in het Franse Toulouse lijdt aan een zeldzame allergie voor water, waardoor haar leven ernstig wordt belemmerd.

De 20-jarige Zineb heeft last van aquagene urticaria, een aandoening waarbij haar huid jeukt en brandt na contact met water. "Afgelopen donderdag was ik mijn paraplu en waterdichte broek vergeten", vertelt ze aan La Dépêche du Midi. "Tien minuten nadat ik door wat regendruppels geraakt was, begon ik me te krabben. Ik moest mijn lessen afzeggen." Alleen haar handen en gezicht zijn immuun voor de allergie.

Zineb heeft al sinds haar negende last van deze aandoening. Ze herinnert zich nog de eerste keer. "Mijn moeder was me aan het douchen en ik begon te gillen en te kronkelen van de pijn. Niemand begreep wat er aan de hand was. De artsen die me onderzochten, snapten het ook niet. Ze raadden me gels en zepen voor gevoelige huid aan. Niemand legde de link met de brandwonden en jeuk."

Na haar achttiende verergerde de allergie. "Telkens als ik douche of zweet, voel ik meteen pijn en jeuk, die ik niet kan controleren. Alleen zeewater verdraag ik", legt ze uit. Ze doucht nog maar één keer per week en gebruikt de andere dagen wasgels zonder water om schoon te blijven. Er bestaat geen behandeling voor aquagene urticaria. Zelfs antihistaminica helpen niet. Een nieuwe behandeling met antistoffen die ze twee maanden geleden is gestart, heeft nog geen resultaat. "Ze hebben me gezegd dat ik nog een paar maanden moet wachten om verandering te zien", zegt Zineb.

Haar dermatoloog in Toulouse heeft de diagnose bevestigd. Zineb lijdt nu ook aan depressie. "Het is moeilijk om mee te leven. Ik moest veel opgeven. Ik hield van dansen, maar dat kan ik niet meer. Ik weet niet of mijn waterallergie de enige oorzaak is van mijn depressie, maar het speelt wel een grote rol", vertelt ze. Haar allergie maakt het ook moeilijk om een bijbaantje te vinden. "Ik werkte als animator, maar ik ben ontslagen omdat ik niet betrokken genoeg was. Ik doe echt mijn best, maar als ik iets moet doen met water, wordt het een hel. Het is heel vreemd om je voor mensen te gaan krabben. Toch zijn die baantjes mijn enige bron van inkomen."

Zineb is wanhopig. "Het geluid van stromend water staat gelijk aan lijden. Ik denk niet dat ik ooit van deze ziekte zal genezen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team