Zoeken

Marokkaanse vrouwen vast in Syrische hel

17 november 2024 - 10:30 - Wereld

©

De families van Marokkaanse vrouwen die vastzitten in het Al-Hol kamp in Noordoost-Syrië, eisen hun onmiddellijke terugkeer naar Marokko. Het bestuur van de Nationale Coördinatie van Families van Personen die vastzitten in Syrië en Irak veroordeelt de onmenselijke behandeling die de vrouwen in het kamp ondergaan. Ze dringen er bij de Marokkaanse autoriteiten op aan om zo snel mogelijk hun repatriëring te regelen.

De Marokkaanse vrouwen zitten al bijna zeven jaar vast in het kamp en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Zelfs water moeten ze kopen, meldt een anonieme bron binnen de coördinatie. "Er zijn geen medicijnen beschikbaar in het kamp, waardoor de bewoners constant in gevaar zijn. En medische zorg is onmogelijk", aldus de bron. "Wat is er gebeurd met de lichamen van degenen die zijn overleden aan Covid-19 of tuberculose?"

Lees ook: Marokko weet niet wat te doen met zijn onderdanen in Syrië en Irak

In een verklaring aan Madar21 zegt dezelfde bron dat het gebrek aan informatie over de begraafplaatsen van overleden Marokkaanse vrouwen in het kamp, ​​vermoedens van orgaanhandel versterkt. De Koerden zouden ook hoge bedragen eisen, tot wel 100.000 dirham per persoon, voordat ze medische hulp toestaan. "Koerdische bendes faciliteren deze praktijken. Onlangs zijn vijf kinderen, onder wie twee Marokkanen, uit het kamp ontsnapt en naar Turkije gevlucht", aldus de bron.

Volgens de coördinatie zal de repatriëring van de Marokkaanse vrouwen in Syrische en Iraakse kampen pas na het WK voetbal van 2030 plaatsvinden. De families vinden dit onacceptabel en hebben brieven gestuurd naar de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken om aan te dringen op de terugkeer van de vrouwen, zonder resultaat. De coördinatie waarschuwt voor een verslechtering van de situatie in de kampen en roept de Marokkaanse autoriteiten op om de rechten van deze vrouwen en hun kinderen te waarborgen en hun terugkeer en re-integratie in de samenleving te vergemakkelijken.

Lees ook: Turkije zet Marokkanen uit naar Syrië

De coördinatie doet ook een beroep op de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties om hun verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan de onmiddellijke vrijlating van de gevangenen. Ze vragen om dringende hulp om de levens van de vrouwen en kinderen te beschermen tegen de gevolgen van overstromingen die het kamp Al-Hol hebben getroffen. Ook vragen ze om hulp bij hun veilige en waardige terugkeer naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team