Zoeken

Marokkaanse wisselkantoor jaagt op valutafraude

27 juni 2024 - 12:10 - Economie

©

De Marokkaanse dienst voor deviezencontrole zet de jacht in op fraudeurs die zich niet houden aan de regels voor het aangeven van vreemde valuta. De overtreders riskeren forse boetes en celstraffen van 3 maanden tot 5 jaar.

De dienst voert strengere controles uit om niet-aangegeven valuta en illegale kapitaalvlucht op te sporen. Dit omvat zowel administratieve controles (analyse van documenten en transacties via informatiesystemen) als controles ter plaatse (audits en onderzoeken bij personen en banken die betrokken zijn bij overschrijvingen). Deze acties zijn gericht op het handhaven van de geldende wisselregels en het bestraffen van overtreders, meldt Médias24.

Lees ook: Valuta-export Marokkaanse diaspora: wat zegt de douane?

De Marokkaanse wetgeving stelt geen maximum vast voor medische kosten en studiekosten in het buitenland. Voor privéreizen is er een vrijstelling van 100.000 dirham, met een verhoging van 30% van de inkomstenbelasting, met een maximum van 300.000 dirham per persoon per jaar. Overtreders riskeren boetes tot zes keer het bedrag van de niet-aangegeven valuta, evenals gevangenisstraffen van 3 maanden tot 5 jaar.

De afgelopen vijf jaar heeft de deviezencontroledienst zijn controlemechanismen versterkt. Dit door zich te voorzien van technische en menselijke middelen voor digitalisering van de gegevensverwerking, door samen te werken met de belastingdienst (DGI) en de douane voor gerichtere controles, en door een systeem voor elektronische gegevensuitwisseling (EDI) met de banken op te zetten om in realtime over alle informatie over de kapitaalstromen te beschikken.

Lees ook: Belastingfraude kost Marokkaanse staat ruim miljard dirham

In het kader van het strategisch actieplan 2022-2026 wil de dienst meer voorlichting geven over de regelgeving, de controles versterken, de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering opvoeren, de regelgeving aanpassen aan de financiële innovaties en partnerschappen ontwikkelen met professionele instellingen en verenigingen. Al deze acties zijn gericht op het bieden van meer flexibiliteit aan Marokkaanse reizigers en het waarborgen van strikte naleving van de wisselreglementering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team