Zoeken

Marokkanen ontsnappen via plafond van luchthaven Madrid

3 oktober 2024 - 23:00 - Wereld

©

Vier Marokkaanse asielzoekers zijn dinsdagnacht ontsnapt uit een wachtruimte op de luchthaven Madrid-Barajas. Ze maakten een gat in het plafond en klommen naar het dak van het gebouw, waarna ze spoorloos verdwenen. Een vijfde asielzoeker werd aangehouden. De politie is op zoek naar de vier voortvluchtigen.

Politievakbonden zeggen tegen persbureau EFE dat deze ontsnapping de gebrekkige beveiliging van de wachtruimtes voor asielzoekers aantoont. Ze klagen over de "slechte werkomstandigheden" en oordelen dat men "niet in deze omstandigheden kan werken, zonder veiligheidsmaatregelen en zonder adequate voorzieningen." Ze vrezen dat de voortvluchtigen "rondzwerven op de start- en landingsbanen of op andere plekken waar ze de veiligheid in gevaar kunnen brengen".

Lees ook: Op luchthaven Madrid wordt verscheuren paspoort een manier om asiel aan te vragen

De Spaanse regering had eerder transitvisa ingesteld voor burgers uit Marokko, Mauritanië, Senegal en Kenia om te voorkomen dat ze tijdens een tussenstop in Madrid zouden ontsnappen. Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska verklaarde dinsdag na de ministerraad dat hij nauw samenwerkt met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om "individueel" elke asielaanvraag van Sahrawi’s te bestuderen.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wachten ruim 70 Sahrawi’s uit Marokko al bijna een maand op de luchthaven Madrid-Barajas op een beslissing over hun asielaanvraag of uitzetting. Sommigen zijn uit protest in hongerstaking gegaan. Vorige week maandag probeerde het ministerie een deel van de Sahrawi’s uit te zetten, maar sommigen weigerden aan boord van het vliegtuig te gaan.

Lees ook: Onderzoek naar mysterieuze dood Marokkaanse asielzoeker in Spanje

Hulporganisaties hebben herhaaldelijk geklaagd over de overbevolking en onveiligheid in de wachtruimtes op Barajas, waar asielzoekers verblijven tijdens de behandeling van hun aanvraag. In januari dit jaar bekritiseerden politievakbonden de ontsnapping van bijna 30 asielzoekers uit de Maghreb en wezen ze op "risico’s voor de luchtvaartveiligheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team