19 juli 2020 - 22:20 - Marokkanen in het buitenland
Honderden Marokkanen die door de coronavirus pandemie in Saoedi-Arabië vastzitten, voelen zich in de steek gelaten door Marokko.
De heropening van de grenzen betekent voor velen dat ze niet door de Marokkaanse overheid zullen worden gerepatrieerd en dus zelf hun terugkeer zullen moeten betalen.
El Hassan Rabiae, Marokkaanse journalist in Riyad, stelt dat dat financieel heel moeilijk zal zijn voor veel Marokkanen in Saoedi-Arabië. "Het probleem is dat de prijs van vliegtuigtickets bijna is verdrievoudigd. Een enkele reis kost nu tussen 5000 en 6000 Saoedische riyals terwijl een heen en terug reis voor de coronacrisis tijdens het hoogseizoen maximaal 3500 riyals kostte. Daarnaast is er ook de prijs van de coronatest (1450 riyals). Deze kosten zullen soms drie of vier keer worden vermenigvuldigd daar veel Marokkanen die hier wonen getrouwd zijn en kinderen hebben."
Volgens Rabiae zijn veel Marokkanen in Saoedi-Arabië bovendien in de armoede gevallen vanwege de coronacrisis en de lange lockdown periode. Arbeiders zijn het meest getroffen en hebben geen andere keuze gehad dan te stoppen met werken om een "definitief vertrekvisum" aan te vragen, zoals de Marokkaanse autoriteiten het eisen. Daardoor hebben velen hun salaris niet ontvangen en ook geen recht gehad op een vertrekpremie.
Ondanks deze moeilijke situatie en het feit dat honderden Marokkanen in Saoedi-Arabië geen voedsel of verblijfplaats hebben, weigert Marokko voor hun repatriëring te zorgen. De meesten voelen zich als gevolg uitgesloten tweederangsburgers, aldus Rabiae.
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen