23 november 2017 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland
Ruim 200 Marokkanen worden momenteel in Libië vastgehouden. Ze droomden ervan naar Europa te emigreren. In plaats daarvan zitten ze vast in Libië en worden ze als slaven behandeld.
TelQuel deed onderzoek naar hun situatie. Allen betaalden gemiddeld 40.000 dirham aan mensensmokkelnetwerken om naar Italië te vertrekken.
Ibtissam, de zus van een Marokkaan in Libië, vertelde aan het blad dat haar broer via Algerije in Libië was beland in de hoop naar Europa te kunnen gaan. Hij werd echter vastgehouden door een mensenhandelnetwerk. De leden van het netwerk vroegen zelfs aan haar familie losgeld om de jongeman niet te vermoorden. De familie van Ibtissam betaalde...
Een andere Marokkaan in Libië vertelt hoe een bende hem had gegijzeld en contact had opgenomen met de leider van een immigratienetwerk om hem te verkopen. Dat gebeurde ook. Zijn "nieuwe eigenaar" vroeg hem het dubbele van het bedrag die hij aan de criminele bende had betaald om hem vrij te laten. Het leger viel kort daarop het huis in Sabratha binnen waar hij en andere Marokkanen werden vastgehouden. Allen werden naar een asielzoekerscentrum gebracht.
In het centrum worden tientallen Marokkanen al maanden vastgehouden. Enkele van hen besloten een aantal weken geleden video’s te maken en ze op internet te delen in de hoop hulp te krijgen van de Marokkaanse autoriteiten, zonder succes. Sommigen zijn als gevolg in hongerstaking gegaan.
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen