Zoeken

Marokkanen uitgezet uit Saoedi-Arabië

8 september 2024 - 20:30 - Wereld

©

Marokkaanse staatsburgers behoren tot de duizenden illegale migranten die zijn gearresteerd en uitgezet uit Saoedi-Arabië. Ze probeerden de grens over te steken om het koninkrijk binnen te komen.

In totaal werden er 22.021 mensen opgepakt die de regels voor verblijf, werk of grensbeveiliging overtraden. Dit gebeurde tijdens veiligheidsacties in verschillende regio’s van het koninkrijk in de afgelopen week, meldt het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Van de arrestanten overtraden 14.508 de verblijfsregels, 4511 de grensbeveiligingsregels en 3002 de arbeidsregels.

Lees ook: Saoedi-Arabië: 62 Marokkaanse vrouwen vastgehouden

998 personen werden gearresteerd terwijl ze probeerden de grens over te steken om Saoedi-Arabië binnen te komen. 39% hiervan had de Jemenitische nationaliteit, 60% de Ethiopische en 1% andere nationaliteiten, waaronder Marokkanen. Ook werden 41 mensen aangehouden die het land illegaal probeerden te verlaten. Daarnaast zijn er 11 mensen gearresteerd die verdacht worden van het helpen van illegale migranten met transport, onderdak, werk of door hen te verbergen.

Ruim 11.200 mensen zijn het land uitgezet. 15.108 illegale migranten, waarvan 13.996 mannen en 1112 vrouwen, zijn onderworpen aan gerechtelijke procedures. 5917 overtreders werden naar hun diplomatieke missies gestuurd om reisdocumenten te verkrijgen en 2249 om hun reisreserveringen af te ronden.

Lees ook: Saoedi-Arabië: wanhopige Marokkaanse vrouwen roepen Koning Mohammed VI om hulp

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt dat iedereen die helpt bij het illegaal binnenkomen, vervoeren, huisvesten of op een andere manier bijstaan van mensen die de regels overtreden, strenge straffen riskeert. Deze kunnen oplopen tot 15 jaar gevangenisstraf, een boete van een miljoen riyal, de inbeslagname van het gebruikte transportmiddel en de woning, en publieke schande. Het ministerie benadrukt dat dit misdrijf als een ernstig vergrijp wordt beschouwd dat de eer en integriteit aantast en een reden voor arrestatie is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team