Zoeken

Saoedi-Arabië: wanhopige Marokkaanse vrouwen roepen Koning Mohammed VI om hulp

10 juni 2024 - 00:00 - Wereld

©

In Rabat hebben tientallen Marokkaanse moeders opgeroepen tot de repatriëring van hun dochters die momenteel vastzitten in Saoedi-Arabië. Deze vrouwen, beschuldigd van onder meer prostitutie, diefstal en drugshandel, zitten gevangen onder zware omstandigheden.

De moeders verzamelden zich voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en pleitten voor een koninklijke interventie om hun dochters terug naar Marokko te halen.

Lees ook: Saoedi-Arabië: 62 Marokkaanse vrouwen vastgehouden

Een van de moeders vertelde aan Hespress dat haar dochter, die naar Saoedi-Arabië reisde voor toerisme, onrechtmatig werd gearresteerd. Haar twee jonge kinderen van 2 en 8 jaar bleven in Marokko achter. "Ze werd thuis in Saoedi-Arabië gearresteerd tijdens een campagne die specifiek gericht was tegen Marokkaanse vrouwen," beweert de moeder. Andere moeders delen vergelijkbare verhalen, waarbij een vrouw aangaf dat haar twee dochters werden opgepakt en een van hen tot vijf jaar cel veroordeeld werd voor berichten op Snapchat.

De moeders doen een beroep op Koning Mohammed VI en vragen hem om in te grijpen, zoals andere landen ook doen voor hun burgers. "Alle landen repatriëren hun kinderen. Wij vragen slechts om onze dochters terug te brengen. We smeken Zijne Majesteit de Koning om hen te redden," pleitte een van hen.

Volgens de wanhopige moeders worden ongeveer 150 Marokkaanse vrouwen vastgehouden in Saoedi-Arabië, hoewel de Marokkaanse ambassade in Riyad dit aantal op 60 stelt. De ambassade meldt dat de vrouwen beschuldigd worden van verschillende ernstige misdrijven zoals prostitutie, drugshandel, geweld en zelfs moord. Diplomatieke bronnen benadrukken dat de Saoedische autoriteiten deze beschuldigingen niet lichtzinnig behandelen en dat elke gedetineerde op de hoogte wordt gesteld van de aanklachten met bijbehorend bewijs.

Lees ook: Marokkaanse vrouw slachtoffer van nephuwelijk met Saoedische man

De Marokkaanse diplomatieke diensten houden toezicht op de situatie van de gevangenen, met regelmatige bezoeken aan vrouwengevangenissen zoals die van Al-Malaz, om hun leefomstandigheden te controleren, klachten te horen en bijstand te verlenen in samenwerking met de Saoedische autoriteiten. De gedetineerden zullen echter volgens de lokale wetgeving hun straf moeten uitzitten alvorens repatriëring mogelijk is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team