17 december 2022 - 18:00 - Economie
De olijfoliemarkt lijdt onder de gevolgen van de droogte in Marokko en de stijging van de internationale prijzen. De daling van de olijvenproductie als gevolg van de lage opbrengsten heeft geleid tot een aanzienlijke prijsstijging en bijgevolg tot een daling van de consumptie.
De situatie in de sector wordt steeds zorgwekkender, meldt de krant Les Inspirations Eco, die een duik nam in de olijfoliemarkt in de regio Fez-Meknes. Volgens de publicatie zijn de olijfolieperserijen onderactief vanwege de productiedaling. Dit blijkt ook uit de cijfers van de professionals.
Lees ook: Olijfolie in Marokko: fraude door hoge prijzen
"Dit jaar bedraagt de productie niet meer dan 30% op niet-geïrrigeerd land en 70% op geïrrigeerd land. Bovendien daalt ook de productie in termen van liters per kwintaal, met opbrengsten die variëren van 12 tot 17 liter per kwintaal, vergeleken met 18 tot 27 liter een jaar geleden", aldus de professionals. Als gevolg daarvan "zijn verscheidene perserijen in de stad Ain Bida (op de weg van Sefrou) onderactief, en hebben sommige eigenaars besloten om hun activiteiten voor dit jaar op te schorten".
Lees ook: Marokko verwacht sterke daling olijventeelt
Deze indicatoren liggen aan de basis van de stijgende prijs van olijfolie, aldus het dagblad. De prijs bedraagt momenteel meer dan 80 dirham per liter aan de bron, een stijging van 78% ten opzichte van vorig jaar en 100% ten opzichte van 2019 en de prijs kan nog verder oplopen tot 100 dirham bij de tussenpersonen.
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden