17 december 2024 - 13:50 - Marokko
Marokko wil zijn eerste onderzeeër aanschaffen, het laatste ontbrekende onderdeel in de uitrusting van de Koninklijke Marine. De keuze is gevallen op geavanceerde Russische en Franse modellen.
Marokko heeft twee opties: de Russische Amur 1650, een veelzijdige diesel-elektrische onderzeeër, en de Franse Scorpène, ontworpen door Naval Group, die bekend staat om zijn onzichtbaarheid en geavanceerde technologie, meldt Jeune Afrique. De Scorpène heeft krachtige sonarapparatuur en een stille aandrijving. Sommige versies gebruiken lithium-ionbatterijen, waardoor ze langer onder water kunnen blijven.
Lees ook: Marokko zoekt onderzeeër, en snel!
Volgens het pan-Afrikaans blad wil Marokko met deze strategische aankoop de machtsverhoudingen in de Middellandse Zee ten opzichte van Algerije, dat al onderzeeërs heeft, in evenwicht brengen. Marokko zou minstens drie onderzeeërs moeten kopen om een permanente aanwezigheid op zee te garanderen, rekening houdend met onderhoud en transport, zegt defensie-expert Nizar Derdabi.
De Marokkaanse marine staat op de 25e plaats in de wereldranglijst en beschikt over 121 schepen, waaronder het fregat "Mohammed VI", in 2017 geleverd door het Franse DCNS (nu Naval Group) voor 470 miljoen euro. Dit oorlogsschip kan worden ingezet voor luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en oppervlaktegevechten. De Marokkaanse vloot omvat ook drie Nederlandse SIGMA-fregatten, twee Franse Floréal-fregatten, een Spaans Descubierta-korvet en ongeveer twintig patrouilleboten.
Lees ook: Marokko wil onderzeeër voor marinebasis Ksar Sghir
Naast deze schepen heeft Marokko meer dan twintig patrouilleboten die bewapend kunnen worden. In 2026 wordt de levering van een Avante 1800-patrouilleboot verwacht.
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Informele sector in Marokko groeit, overheidsbeleid faalt
Ook Easyjet schrapt vlucht naar Marokko
Parkeermaffia blijft toeslaan in Marrakech