20 november 2023 - 09:00 - Marokko
De langdurige rivaliteit tussen Marokko en Algerije wordt verder op scherp gesteld door de Sahara-kwestie. Sinds 2021 zijn de diplomatieke banden tussen beide landen verbroken, waarbij de Sahara een belangrijk twistpunt vormt. Algerije steunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, terwijl Marokko streeft naar autonomie van het gebied onder eigen soevereiniteit.
Deze kwestie wordt verder gecompliceerd door de wapenwedloop tussen de twee landen. Algerije en Marokko waren samen goed voor 74% van de militaire uitgaven in Noord-Afrika in 2022, volgens gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute. Marokko heeft sinds 2005 zijn militaire budget verdubbeld, met aanzienlijke investeringen in geavanceerde wapens en drones, voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, Israël, Turkije en China. Sommige van deze drones zijn ingezet tegen het Polisario.
Lees ook: Oorlog Hamas-Israël: wat zijn de gevolgen voor Marokko en Algerije?
Algerije werkt aan een diplomatieke strategie om steun te vergaren voor de Sahrawi-zaak. Het land hoopt zijn tijdelijk lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2024 te gebruiken om de Sahara-kwestie weer op de agenda te krijgen. Bovendien kan Algerije, als potentiële gasleverancier aan Europa in de nasleep van de Russisch-Oekraïense crisis, proberen sommige Europese landen te overtuigen de Polisario-beweging te steunen, schrijft Atlantico.
Lees ook: Onzekere toekomst voor betrekkingen Marokko-Algerije
Marokko daarentegen zet in op erkenning van zijn soevereiniteit over de Sahara. Na de Verenigde Staten in december 2020, hebben ook Duitsland, Spanje en recentelijk Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend. Meer dan twintig landen uit Afrika en het Midden-Oosten hebben tevens diplomatieke vertegenwoordigingen in de Sahara geopend, wat neerkomt op een impliciete erkenning van Marokko’s soevereiniteit op het gebied. Desondanks blijft het risico op een escalatie van het conflict in de Sahara aanwezig.
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort
Dodelijke afloop familieruzie om land in Noord-Marokko
Grote politie-actie tegen bedorven vlees in Casablanca