Zoeken

Marokko zet in op duurzame ontwikkeling na ramp

12 september 2024 - 07:00 - Marokko

©

Een jaar na de verwoestende aardbeving in Al Haouz, blikt minister Fatim-Zahra Ammor van Toerisme, Ambachten en Sociale en Solidaire Economie, terug op de inspanningen om de getroffen regio’s weer op de been te helpen. Naast het herstellen van de infrastructuur zijn er ook concrete acties ondernomen om het toerisme, het ambacht en de lokale economie nieuw leven in te blazen.

Fatim-Zahra Ammor legt uit dat er een grondige inventarisatie is gemaakt van de schade aan toeristische accommodaties. Van de 767 onderzochte locaties hadden er 515 renovatie nodig. In samenwerking met de Marokkaanse Vereniging voor Toeristische Engineering (SMIT) is een online platform opgezet om subsidieaanvragen te stroomlijnen. Volledige dossiers zijn inmiddels afgehandeld en de eerste betalingen zijn gedaan. Hoteleigenaren met onvolledige dossiers hebben nog tot 15 september om deze aan te vullen, waarna de resterende betalingen zullen volgen.

Lees ook: Marokko "permanente openlucht bouwwerf"

Ook ambachtslieden zijn niet vergeten. Er zijn 3427 beschadigde werkplaatsen geïdentificeerd en alle volledige dossiers zijn behandeld, met financiële steun in termijnen, afhankelijk van de voortgang van de herstelwerkzaamheden. Daarnaast zijn tien opleidingsinstituten voor ambachten herbouwd.

Op het gebied van sociale en solidaire economie is 90% van de 267 aanvragen van getroffen coöperaties afgehandeld. De financiële steun wordt in termijnen uitgekeerd en er worden ook trainingen en bewustmakingscampagnes aangeboden. Het doel is om deze coöperaties, die een belangrijke rol spelen in de lokale economie, te helpen herstellen en weerbaarder te maken.

Lees ook: Naschokken aardbeving Al Haouz houden aan

Fatim-Zahra Ammor benadrukt dat het speciale fonds voor de aardbeving zorgvuldig wordt beheerd. "Elke geïnvesteerde dirham moet een maximaal effect hebben op het economisch herstel en de wederopbouw van de getroffen gebieden," aldus de minister. Ze benadrukt ook de belangrijke bijdrage van de private sector en internationale financiële instellingen aan het herstelproces. Al deze inspanningen zijn gericht op het waarborgen van duurzame sociaaleconomische ontwikkeling in de getroffen gebieden, onder meer door het creëren van nieuwe activiteiten en het versterken van de toeristische aantrekkingskracht van de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team