Zoeken

Marokko censureert openingsceremonie Olympische Spelen

28 juli 2024 - 22:10 - Marokko

©

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs was een spektakel vol kleur en innovatie, maar niet alle beelden waren te zien op de Marokkaanse en Algerijnse televisie.

Scènes met dragqueens, steunbetuigingen aan de LGBTQ+-gemeenschap en een alternatieve interpretatie van het Laatste Avondmaal werden als te provocerend en godslasterlijk beschouwd en daarom gecensureerd.

Lees ook: Achraf Hakimi chauffeur olympisch teambus in Parijs? (video)

De weergave van het Laatste Avondmaal, waarbij Jezus werd vertolkt door een vrouwelijke dj, en de aanwezigheid van dragqueens stuitten op kritiek in Marokko en Algerije. Ook de Franse bisschoppen spraken van "schokkende" en "provocerende" beelden en bedankten andere religieuze gemeenschappen voor hun steunbetuigingen.

Lees ook: Bilal El Khannouss toont groot hart op Olympische Spelen

Ook Rusland, dat vanwege de oorlog in Oekraïne niet deelneemt aan de Spelen, uitte kritiek. Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de ceremonie een "enorme mislukking" en hekelde de keuze voor de "drugsverslaafde rapper Snoop Dogg" als fakkeldrager. De Russisch-orthodoxe kerk betreurde het "historische en culturele zelfmoord" in Parijs, "een van de christelijke hoofdsteden van de Europese beschaving".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team