Zoeken

Marokko: "Couscous is 100% Marokkaans"

4 december 2021 - 20:20 - Marokko

©

Hoewel de opneming van couscous in de lijst van het UNESCO-erfgoed het resultaat is van een overeenkomst tussen Marokko, Algerije, Mauritanië en Tunesië, probeert de huidige Marokkaanse minister van Cultuur, Mehdi Bensaid, de geschillen over het cultureel erfgoed van dit oude gerecht weer op de agenda te krijgen.

Mehdi Bensaid wil couscous een Marokkaans etiket geven. Hij vertelde onlangs aan 2M dat het "het idee is een ’Marokkaans label’ te creëren om een einde te maken aan het debat over de vraag of couscous Marokkaans of Tunesisch is," zonder Algerije te noemen, waarmee het koninkrijk ook in conflict is over de erfgoedrechten van couscous.

Lees ook: Couscous behoort voortaan tot het immaterieel erfgoed van Unesco

Volgens de minister is het de bedoeling te bepalen "wat tot het Marokkaanse patrimonium behoort" en vervolgens "samen te werken met internationale instellingen zoals de UNESCO om te komen tot een internationale erkenning van het Marokkaanse erfgoed en de Marokkaanse geschiedenis". "Wij hebben de directeur van de afdeling Inventarisatie en Documentatie van het Marokkaanse Cultureel Patrimonium gevraagd een lijst op te stellen van alle onderdelen van het Marokkaanse erfgoed", aldus Bensaid.

Deze ambitie van de minister werd echter in een negatief daglicht gesteld. "Dit is populisme. De afdeling die belast is met de voorbereiding van zijn dossier heeft ook deelgenomen aan de voorbereiding van een gezamenlijk voorstel met Algerije, Tunesië en Mauritanië in 2018 en 2019," vertelde een bron betrokken bij de voorbereiding van het Marokkaans dossier, aan Middle East Eye.

Marokko, Algerije, Mauritanië en Tunesië hadden een gezamenlijke aanvraag "Kennis, knowhow en praktijken met betrekking tot de productie en de consumptie van couscous" ingediend om dit gerecht op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO te plaatsen. In december 2020 werd de aanvraag goedgekeurd.

Lees ook: Marokkaan maakt beste couscous van Frankrijk

"Dit is een duidelijk teken van culturele erkenning, en een echt diplomatiek succes in een kwestie die zo belangrijk en symbolisch is voor volkeren in de hele regio en ver daarbuiten. Deze consensus toont aan dat cultureel erfgoed zowel persoonlijk als uniek kan zijn en grenzen kan overschrijden," aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van de UNESCO.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team