7 juli 2021 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland
De wereldwijde economische crisis die is veroorzaakt door de coronaviruspandemie lijkt voor de meeste mensen niet de ideale tijd om een eigen bedrijf op te richten. Toch is dit precies wat de Marokkaanse Mohammed El Haddaoui uit het Spaanse plaatsje Bariloche heeft gedaan. Inmiddels is hij een succesvolle producent van couscous in Spanje en wordt het typisch Marokkaanse product uit zijn fabriek in supermarkten en reformwinkels in zijn woonplaats verkocht.
De 35-jarige Mohammed vestigde zich in 2013 met zijn gezin in het Spaanse stadje Bariloche. Sinds zijn aankomst droomde hij ervan om zijn eigen couscousfabriek op te zetten. Zeven jaar later werd zijn droom werkelijkheid en nu produceert zijn fabriek gemiddeld 100 kilo couscous per dag. "Ik heb er altijd van gedroomd om voor mezelf te beginnen. Op een dag tijdens de pandemie ging ik met mijn vrouw naar de bakkerij en zag Arabisch brood in de vitrine. Ik vertelde haar dat ik Arabisch brood ging maken om te verkopen en ze zei: "Je moet in plaats daarvan couscous maken." Zo werd couscous Mama Halima geboren, een naam die ik als eerbetoon aan mijn moeder heb gegeven", vertelt Mohammed.
De couscous van het merk Mama Halima wordt geproduceerd zonder conserveringsmiddelen of andere toegevoegde stoffen. Op de verpakking prijkt een afbeelding die doet denken aan de Marokkaanse Sahara, het gebied waar Mohammed een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Momenteel is Mama Halima couscous alleen verkrijgbaar in supermarkten en reformwinkels in Bariloche.
Mohammed heeft in de begintijd van zijn onderneming veel moeite gedaan om potentiële afnemers ervan te overtuigen dat zijn product van betere kwaliteit is dan de couscous die toen in de Spaanse stad werd geïmporteerd. Hoewel couscous een typisch Marokkaans gerecht is, wordt het ook in de Spaanse keuken vaak gebruikt. Het grote verschil is dat Spanjaarden het graanproduct koken in water en het niet stomen zoals dat in Noord-Afrikaanse landen gebruikelijk is.
De oprichting van de couscousfabriek was niet Mohammed’s eerste poging om zijn eigen bedrijf op te zetten. In 2016 opende hij een restaurant dat was gespecialiseerd in de traditionele Marokkaanse keuken. Na 9 maanden moest hij echter de deuren van het restaurant alweer sluiten. Van 2019 tot 2020 werkte hij in het Hampton by Hilton hotel in Bariloche. Hoewel hij zijn baan bij het hotel aan het einde van vorig jaar voor gezien hield om zich volledig te kunnen richten op het opzetten van zijn couscousfabriek, is hij dit jaar weer in dienst getreden om naast het runnen van zijn fabriek nog aan extra inkomsten te komen.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen