10 september 2024 - 23:00 - Economie
De internationale olieprijzen zijn sinds maart 2023 in een dalende trend. Maar wat betekent deze trend voor de brandstofprijzen in Marokko?
Hoewel de prijs van een vat Brent en WTI, de wereldwijde maatstaven voor ruwe olie, in een week tijd respectievelijk 10% en 8% zijn gedaald, is de situatie in Marokko heel anders dan in de zomer van 2022. Toen bereikte de brandstofprijs bijna 17 dirham, met een kettingreactie op de prijzen van alle producten en diensten. De enorme stijging van de kosten voor olie en gas, in combinatie met droogte en hogere grondstofprijzen, had destijds grote gevolgen voor de koopkracht van de Marokkaanse bevolking en de inflatie.
Lees ook: Dieselrijders in Marokko dupe van hoge winstmarges
De huidige daling van de olieprijzen zou de komende weken zichtbaar moeten worden bij de Marokkaanse tankstations. Consumenten merken "al de voordelen van de recente ontspanning op de wereldmarkten", meldt het weekblad Challenge. Diesel, de meest gebruikte brandstof in Marokko, is bij de meeste pompstations al onder de 12 dirham gedaald. "In dit tempo kunnen importerende landen zoals Marokko optimistisch zijn over de ontwikkelingen op de korte en middellange termijn," stelt de auteur van het artikel.
Analisten van Citi, een van ’s werelds grootste financiële instellingen, voorspellen zelfs een aanzienlijke daling van de olieprijzen tegen 2025, met een vat Brent onder de 60 dollar. Dit zou de Marokkaanse regering extra middelen kunnen geven om sociale programma’s te financieren, zoals directe hulp en de wederopbouw van Al Haouz. Ook zou de regering van Aziz Akhannouch kunnen besparen op subsidies als de brandstofprijzen weer normaliseren.
Lees ook: Onvrede in Marokko: tanken onbetaalbaar
Net als de consumenten, die gebukt gaan onder de hoge kosten en elke prijsverlaging verwelkomen, heeft de regering dringend behoefte aan extra inkomsten om de basis van de sociale staat te versterken, een van de prioriteiten van de volgende begroting. De aandacht zal dus gericht zijn op de brandstofleveranciers, wiens acties nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden. De Mededingingsraad wordt opgeroepen om waakzaam te blijven.
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden