Zoeken

Marokko stelt "prijsverhogingen" voor auto’s uit

7 september 2024 - 13:50 - Marokko

©

Goed nieuws voor autokopers in Marokko: de invoering van de strengere ’Euro 6’-emissienormen voor nieuwe voertuigen is uitgesteld. Dit betekent dat de verwachte prijsstijgingen voorlopig nog even uitblijven.

De Marokkaanse ministers van Transport en van Energie hebben besloten om de nieuwe regels voor bepaalde categorieën voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, met twee jaar uit te stellen. Als reden geven ze de huidige wereldwijde situatie, met geopolitieke spanningen, inflatie, problemen met de toeleveringsketen en onstabiele brandstofprijzen. De nieuwe normen zouden de kosten van nieuwe voertuigen met 5 tot 12% verhogen, wat het vernieuwen van het wagenpark zou bemoeilijken.

Lees ook: Marokko: einde diesel nabij?

Het uitstel heeft wel gevolgen voor het succes van programma’s die het ministerie van Transport heeft opgezet om het wagenpark te verjongen, zoals het ’Safe Autocar’-programma. Dit programma stimuleert bedrijven om te investeren in nieuwe, veiligere voertuigen. Door het uitstel van de Euro 6-normen wordt het aantrekkelijker om oudere, goedkopere voertuigen te blijven gebruiken.

De nieuwe regels zouden oorspronkelijk ingaan op 1 januari 2023 voor personenauto’s en op 1 januari 2025 voor andere voertuigen. De invoering is nu uitgesteld met 24 maanden voor typegoedkeuringen en met 36 maanden voor de daadwerkelijke registratie van nieuwe voertuigen.

Lees ook: Autoverkopen: Marokkanen dol op BMW en Porsche

De verwachte prijsstijging van 10 tot 20% als gevolg van de nieuwe normen heeft geleid tot protesten vanuit de transportsector. De Marokkaanse federatie voor toeristische transport had de ministers zelfs gevraagd om de invoering uit te stellen en om subsidies te verstrekken voor de aanschaf van schonere voertuigen. Hun oproep lijkt nu gehoord te zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team