Zoeken

Marokko geeft groen licht voor onderzoek naar geheime gevangenis

5 september 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) heeft ingestemd met het verzoek om DNA-onderzoek uit te voeren op de overblijfselen van gevangenen die zijn overleden in de geheime gevangenis Tazmamart. Hiermee komt de raad tegemoet aan een twintig jaar oud verzoek van de Vereniging van Slachtoffers van Tazmamart.

De Vereniging van Slachtoffers van Tazmamart heeft haar waardering uitgesproken voor de beslissing van de CNDH, hoewel ze teleurgesteld is over de lange vertraging. Tijdens een online bijeenkomst op 29 augustus, waarbij veel slachtoffers en families van de beruchte gevangenis aanwezig waren, werd bekend dat de CNDH al is begonnen met het contacteren van enkele families voor de DNA-tests.

Lees ook: Weduwe Mehdi Ben Barka overleden

De organisatie benadrukt het belang van een uitgebreide en eerlijke aanpak om de waarheid bekend te maken en individueel onrecht te herstellen, in overeenstemming met internationale verdragen. Daarnaast pleit ze voor collectieve genoegdoening voor het dorp Tazmamart.

Het jaarverslag van de CNDH over de mensenrechtensituatie in Marokko in 2023 meldde dat DNA-analyses door een internationaal laboratorium aanvankelijk werden belemmerd door de slechte staat van de monsters. Later zijn er echter nieuwe pogingen gedaan om DNA te extraheren.

Lees ook: 50 jaar geleden: mislukte moordpoging op Hassan II

In 2020 heeft de CNDH een nieuwe aanpak gekozen om het onderzoek te versnellen. Zo zijn de voormalige gevangenis van Tazmamart en de gevangenis van Agdz gerestaureerd om verder onderzoek mogelijk te maken, begraafplaatsen te identificeren en het recht van families om de identiteit van hun dierbaren te kennen, te respecteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team