Zoeken

Marokko exporteert massaal watermeloenen ondanks watertekort

11 augustus 2024 - 17:00 - Economie

©

Ondanks verboden op waterintensieve teelten zoals watermeloenen in verschillende regio’s, blijft Marokko dit fruit massaal exporteren. In de eerste vijf maanden van dit jaar was het koninkrijk zelfs de grootste exporteur van watermeloenen naar Spanje.

Watermeloen is een geliefd fruit, zowel in Marokko als daarbuiten. Maar de teelt ervan vergt enorme hoeveelheden water. Door de aanhoudende droogte in Marokko hebben verschillende regio’s, vooral in het zuidoosten, de teelt van watermeloenen verboden. Toch zijn de Marokkaanse exportcijfers juist gestegen.

Lees ook: Watermeloen: Spanjaarden hekelen ’Marokkaanse invasie’

Tussen maart en mei exporteerde Marokko 37,68% van alle watermeloenen naar Spanje, een stijging van 15,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit gegevens van HortoInfo. De waarde van de geëxporteerde watermeloenen steeg ook, van 10,61 miljoen euro in 2015 naar 17,18 miljoen euro dit jaar. De gemiddelde prijs per kilo ging van 0,60 euro naar 0,85 euro.

Lees ook: Marokkaanse watermeloen verovert Europese markt, Spanje in de problemen

Marokko is daarmee de belangrijkste leverancier van watermeloenen aan Spanje, gevolgd door Senegal en Mauritanië, die ook een forse stijging in export zagen. Binnen Spanje is Valencia de grootste importeur van Marokkaanse watermeloenen, gevolgd door Almería, Barcelona, Sevilla en Murcia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team