Zoeken

Marokko: "Geen genade voor corrupte burgemeesters"

29 juni 2024 - 23:50 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, zet fors in op de bestrijding van corruptie en verduistering van overheidsgelden. Hij heeft de dossiers van zo’n dertig burgemeesters en andere hooggeplaatste politici overgedragen aan de Procureur-Generaal.

Laftit is vastberaden om het de gekozen gemeentebestuurders moeilijk te maken. Hij heeft de dossiers van 30 burgemeesters en andere hooggeplaatste politici die worden verdacht van verschillende schendingen, overgedragen aan de Procureur-Generaal. Volgens Assabah heeft hij ook "gedreigd om de verduisteraars van overheidsgelden onder de burgemeesters te vervolgen, die zich al haastig aan het voorbereiden waren om te profiteren van de ’rente’ en corruptie in de gekozen instellingen."

Lees ook: Ex-burgemeester Nador veroordeeld voor corruptie

Bronnen melden dat de minister, na op de hoogte te zijn gebracht van de praktijken van sommige regio- en gemeenteraadsvoorzitters in verschillende steden, "heeft gezworen dat hij niemand zal sparen." In die zin wil hij de rol van de Algemene Inspectie van het Territoriaal Bestuur een nieuwe boost geven met een nieuwe leiding, zodat de rechtbanken die belast zijn met de financiële misdaden de vervolging van corrupte burgemeesters kunnen voortzetten, zelgs met terugwerkende kracht.

Verwacht wordt dat het departement van Laftit zich baseert op interventies van parlementsleden in de commissie Binnenlandse Zaken en Lokale Besturen door de dossiers van sommige (oud-)burgemeesters voor te leggen aan de rechtbanken voor financiële misdaden. De Procureur-Generaal heeft al een lijst van 15 burgemeesters die worden verdacht van corruptie naar de rechtbanken voor financiële misdaden doorverwezen.

Lees ook: Burgemeester in Marokko 12 jaar cel in voor vervalsing en oplichting

Naast de veroordeling van burgemeesters werden ook directeuren van studiebureaus en bedrijven gearresteerd die ervan worden beschuldigd alle markten te hebben gewonnen met de hulp van invloedrijke persoonlijkheden binnen de Algemene Directie Lokale Besturen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team