Zoeken

Marokko-haat Algerijnse columnist Mehdi Ghezzar schokt

29 augustus 2024 - 08:00 - Wereld

©

Mehdi Ghezzar, een columnist op de Franse zender RMC, heeft zware kritiek geuit op Marokko door het te beschrijven als een "boevenstaat" en een "koloniale staat". Deze uitspraken hebben een golf van verontwaardiging veroorzaakt in Frankrijk.

Ghezzar sprak deze woorden uit tijdens een anderhalf uur durende uitzending op de Algerijnse zender AL24, waarin hij reageerde op een incident waarbij een Marokkaanse vertegenwoordiger probeerde een bordje van de niet-uitgenodigde Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) te verwijderen tijdens een voorbereidende vergadering voor de 9e editie van de Internationale Conferentie van Tokio over Afrikaanse Ontwikkeling (TICAD). Dit leidde tot een felle woordenwisseling tussen hem en een vertegenwoordiger van het Polisario-front. Ghezzar noemde de Marokkaanse diplomaat een "pseudo-mens" en uitte zijn vreugde over wat hij beschreef als de vernedering van "de boevenstaat Marokko" en zijn "diplomatieke boevenpraktijken" voor de hele wereld.

Lees ook: Algerijnse journalist ontvangt prijs voor Marokko-haat

Daarnaast ging Ghezzar ook in op de situatie in Gaza, waarbij hij beweerde dat Marokko een decreet heeft uitgevaardigd dat pro-Gaza-betogingen verbiedt en beperkingen oplegt aan berichtgeving over de slachtoffers van Gaza op televisie, radio en in moskeeën. Hij beschuldigde het land ervan "zich te voeden met de zionistische vliegen van voortdurende desinformatie". De presentator van het programma benadrukte dat de echte initiatiefnemer van dit decreet André Azoulay is, adviseur van Koning Mohammed VI, waarop Ghezzar verrast reageerde.

Verder bekritiseerde de Algerijnse columnist de koninklijke gratie voor 4800 cannabisboeren. Hij beschreef Marokko als "een staat in verval" en "een toevluchtsoord voor oorlogsmisdadigers, grote drugsdealers, mensen die zich bezighouden met prostitutie en kinderontvoering". Ghezzar ging verder met het vergelijken van Marokko met "het Thailand van Afrika", waar volgens hem "alles te koop is". Hij beschuldigde het land van allerlei vormen van criminaliteit en beweerde dat Marokko "allesbehalve een moslimland" is.

Lees ook: Algerijnse journalist mag eigen land niet meer in door pro-Marokkaanse standpunten

De uitlatingen van Ghezzar hebben geleid tot verontwaardiging in Frankrijk. Éric Ciotti, voorzitter van de partij Les Républicains, sprak op X zijn volledige steun uit aan André Azoulay, de adviseur van de Koning Mohammed VI, die volgens hem "schandelijk" werd aangevallen door Ghezzar. Hij noemde de uitspraken van Ghezzar "antisemitisch, onaanvaardbaar en verwerpelijk" en riep RMC op om de columnist onmiddellijk te schorsen vanwege zijn "schandelijke uitspraken tegen het koninkrijk Marokko". Ook Xavier Golczyk, adjunct-burgemeester van het 19e arrondissement van Parijs, bekritiseerde Ghezzar fel op sociale media en vroeg zich af waarom hij nog steeds bij RMC werkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team