Zoeken

Marokko ontwikkelt eigen handelsvloot

17 oktober 2024 - 18:00 - Economie

©

Marokko werkt aan een nationale strategie om tegen 2040 een eigen handelsvloot te ontwikkelen. Dat heeft minister van Transport en Logistiek, Mohammed Abdeljalil, bekendgemaakt. De strategie is een reactie op de oproep van Koning Mohammed VI om de Atlantische kust van Marokko te benutten voor economische ontwikkeling.

"Gezien het belang van zeevervoer voor de buitenlandse handel van Marokko, en de centrale rol die Marokko wil spelen in de regionale integratie, moet ons land, dat over een infrastructuur van wereldklasse beschikt, werken aan een sterke handelsvloot", aldus Mohammed Abdeljalil.

Lees ook: Turkije helpt Marokko bij ontwikkeling maritieme vloot

De minister benadrukte dat de ontwikkeling van een nationale handelsvloot past binnen een bredere economische en politieke ambitie. "Het doel is om een vlotte verbinding te garanderen tussen de verschillende delen van de Atlantische kust van Afrika, en om de Atlantische kust van Marokko te transformeren tot een centrum voor menselijk contact, een hub voor economische integratie en een bron van continentale en internationale invloed."

Het ministerie heeft een studie uitgevoerd om de strategie te ontwikkelen. Deze studie, die is uitgevoerd met de hulp van een internationaal adviesbureau, omvatte een grondige analyse van de sector en de beste internationale praktijken. Ook werden er meer dan 100 overlegvergaderingen gehouden met publieke en private actoren in de sector.

Lees ook: Koninklijke Gendarmerie versterkt vloot met Amerikaanse high-performance patrouilleboten

De beoogde nationale vloot zal niet alleen schepen met de Marokkaanse vlag omvatten, maar ook schepen die worden geëxploiteerd en eigendom zijn van bedrijven met Marokkaans kapitaal. De strategie zal binnenkort worden gepresenteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team