24 december 2024 - 13:00 - Marokko
De Marokkaanse ambassadeur in Brussel, Mohammed Ameur, reageert op beschuldigingen dat Marokko 51.920 hectare aan illegale cannabisplantages zou gedogen. Deze beschuldigingen komen van François, een jongeman uit Anderlecht die drie keer in Noord-Marokko verbleef, in de regio van Chefchaouen, Ketama en het Rifgebergte.
François zegt in een interview met de Belgische krant La Dernière Heure dat hij "onmetelijke" cannabisvelden zag, "duizenden hectaren groot", zonder enige tussenkomst van politie of gendarmerie. Hij concludeert dat Marokko de illegale teelt gedoogt.
Lees ook: "Kaviaar van de hasj": Belg ontdekt cannabisteelt in Marokko
Marokko, volgens de VN de grootste cannabisproducent ter wereld, legaliseerde in 2021 de teelt en het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. Dit moet de drugshandel in het Rifgebergte bestrijden en de economische ontwikkeling van deze arme regio stimuleren. De legale cannabisteelt is toegestaan in de provincies Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate. Er is een nationale organisatie opgericht, ANRAC, die de cannabisteelt reguleert.
Er zijn 206 coöperaties met 3336 erkende telers actief. Het legale teeltareaal steeg van 300 hectare in 2022 naar 3080 hectare dit jaar. Dat is nog steeds weinig vergeleken met de illegale teelt. De Marokkaanse onderzoeksjournalist Hicham Mansouri met in Courrier International in oktober dat de illegale hasjteelt meer dan 55.000 hectare beslaat en dat er 140.000 illegale telers zijn.
Ambassadeur Mohammed Ameur bevestigt de observaties van François. "Het kost tijd", zegt hij in La Dernière Heure. "Je verandert de mentaliteit in een regio waar cannabis al eeuwen wordt geteeld niet van de ene op de andere dag. Maar sinds 2021 is er een positieve ontwikkeling gaande. We staan aan het begin van een proces. U zult zien dat deze nieuwe strategie voor legale cannabisteelt uiteindelijk vruchten zal afwerpen."
Lees ook: Marokko, land waar cannabis koning is
De ambassadeur benadrukt dat Marokko de strijd tegen de drugshandel niet opgeeft. "Onze diensten werken hard aan het oprollen van netwerken en het onderscheppen van ladingen. Marokko en België werken voorbeeldig samen in de strijd tegen drugshandel. We bundelen onze krachten om drugscriminelen te vervolgen en te veroordelen."
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Vervloeking achtervolgt Sofiane Boufal
Informele sector in Marokko groeit, overheidsbeleid faalt
Ook Easyjet schrapt vlucht naar Marokko
Parkeermaffia blijft toeslaan in Marrakech
Politie Imzouren stopt inbraak in geldtransferagentschap
Zeldzame Afrikaanse goudwolf gespot in Al Hoceima
Illegale trip met pleziervaartuig eindigt in arrestatie voor kust Marokko
Vastgoedfraude Marokko: Europese Marokkaan onterecht veroordeeld
Marokko maakt datum terugkeer zomertijd bekend
Stad Fez onder streng toezicht
Spaanse international met gezin in Marrakech gespot (foto’s)
Akinci gevechtsdrones eindelijk in Marokko aangekomen