Zoeken

Marokko investeert miljarden in spoorwegen

24 juli 2024 - 14:40 - Economie

©

De afgelopen jaren heeft de Marokkaanse spoormaatschappij (ONCF) flink geïnvesteerd in het moderniseren van het treinmaterieel en het verbeteren van spoorlijnen. Dit meldt het ministerie van Transport en Logistiek in antwoord op vragen over treinuitval in het parlement.

Zo zijn de Atlas-treinen, die het oosten van het land rechtstreeks verbinden met andere steden, versterkt. Ook de spoorlijn tussen Fez en Oujda is gerenoveerd. Deze werkzaamheden, die ongeveer 1 miljard dirham kostten, omvatten onder meer het vernieuwen van meer dan 100 kilometer spoor, het renoveren van tunnels en het bouwen van nieuwe stations.

Lees ook: Vijf treingiganten in race voor megacontract in Marokko

Het plan om de spoorlijn tussen Fez en de oostelijke provincies te elektrificeren, is vanwege de hoge kosten nog niet uitgevoerd. Volgens het ministerie worden de studies hiervoor momenteel geactualiseerd met financiering van de Europese Investeringsbank, zodat het project in toekomstige plannen kan worden opgenomen.

Lees ook: Marokko: moderne stations voor soepeler en veiliger reizen

Om aan de groeiende vraag naar treinreizen te voldoen en de verbinding tussen Fez en Meknes te verbeteren, heeft het ministerie 168 nieuwe treinen aangeschaft, waaronder 18 hogesnelheidstreinen. Veertig van deze nieuwe treinen zullen worden ingezet op de Fez-Meknes-lijn, terwijl 70 andere treinen op andere lijnen, waaronder Fez-Oujda, zullen rijden om de kwaliteit van het spoorvervoer in Marokko te verbeteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team