Zoeken

Marokko koopt meer Russisch graan

4 oktober 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko gaat dit jaar opnieuw meer tarwe importeren uit Rusland en Frankrijk. Door een lagere binnenlandse productie is het koninkrijk genoodzaakt meer graan in te voeren om aan de lokale vraag te voldoen.

Naar schatting heeft Marokko 5 tot 5,5 miljoen ton tarwe nodig om het tekort aan te vullen. Frankrijk blijft een belangrijke leverancier, maar Rusland, ’s werelds grootste exporteur van graan, wint terrein. "De Russen bieden een hogere kwaliteit tegen de meest concurrerende prijzen op de markt," aldus Omar Yacoubi, voorzitter van de Marokkaanse federatie van graanhandelaren (FNCL). Hij benadrukt dat deze verschuiving in importbeleid "puur door de omstandigheden wordt bepaald".

Lees ook: Russisch graan in Marokko: feiten en cijfers

De afgelopen twee jaar is Rusland uitgegroeid tot een belangrijke tarweleverancier voor Marokko, waarmee het Frankrijk van de troon stoot. Dit komt vooral door de lage prijs van Russisch graan: ongeveer 28 dollar per kwintaal, tegen 50 dollar twee jaar geleden. Rusland heeft zijn exportmarkten uitgebreid om de recordproductie van de afgelopen jaren te kunnen verkopen, met een focus op de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika).

Deze toenadering tussen Rusland en Marokko op graangebied zou kunnen leiden tot nieuwe samenwerkingen in andere strategische sectoren, zoals landbouw en energie. Frankrijk, traditioneel de belangrijkste tarweleverancier van Marokko, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. De Franse tarwe-export naar Marokko is de afgelopen jaren gedaald en deze trend dreigt zich voort te zetten als Rabat de import uit Rusland handhaaft.

Lees ook: Brahim Díaz wijst bod van 100 miljoen euro af

Frankrijk staat onder druk van nieuwe concurrenten op de wereldmarkt, zoals Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Het land zal een goede strategie moeten vinden om het Marokkaanse marktaandeel terug te winnen en zijn positie als grootste tarwe-exporteur naar Marokko te heroveren. Voor Marokko is het belangrijk om zijn importbronnen te diversifiëren om te voorkomen dat het te afhankelijk wordt van Rusland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team