Zoeken

Marokko wil militair vliegtuig KC-390 Millennium produceren

12 oktober 2024 - 21:20 - Marokko

©

De Marokkaanse Koninklijke Luchtmacht heeft een contract getekend voor de aankoop van Braziliaanse KC-390 Millennium militaire transportvliegtuigen.

De vloot van de Koninklijke Luchtmacht wordt binnenkort uitgebreid met de KC-390 Millennium, een tactisch transportvliegtuig ontworpen door de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. Het contract volgt op een reeks evaluaties die in maart 2024 zijn uitgevoerd. Een van deze toestellen, met registratie PT-ZNG en eigendom van de Braziliaanse luchtmacht, werd getest in Rabat.

Lees ook: Marokkaans leger wil Braziliaans vliegtuig KC-390

Naast de aankoop is Marokko van plan de KC-390 Millennium in eigen land te produceren om "een zeer gunstige integratiegraad" te bereiken. Het koninkrijk is hierover al in gesprek met Embraer. Dit initiatief past in een bredere strategie om de transport- en bevoorradingsvloot van de Koninklijke Strijdkrachten te versterken, meldt de Spaanse krant La Razón.

Het KC-390 Millennium, een middelgroot transportvliegtuig met twee straalmotoren, biedt verschillende voordelen ten opzichte van zijn concurrenten, waaronder de mogelijkheid om als tanker te dienen. Dit innovatieve vliegtuig kan tot 26 ton vracht vervoeren, inclusief gepantserde wielvoertuigen, en biedt Marokko een veelzijdige oplossing voor transport en logistiek. Het toestel kan ook 80 soldaten, 74 brancards met 8 medische hulpverleners of 66 parachutisten vervoeren. De topsnelheid bedraagt 992 km/u. De KC-390 heeft een indrukwekkend bereik: 2820 km met 23.000 kg lading, 3220 km met 19.000 kg lading en 5820 km met 14.000 kg lading.

Lees ook: Marokkaans leger versterkt met gevreesde Apache AH-64E

De KC-390 onderscheidt zich van de C-130 Hercules door zijn achterklep, die het laden en lossen van grote hoeveelheden vracht vergemakkelijkt. Het toestel zal de C-130 Hercules-vloot van de Koninklijke Luchtmacht aanvullen en mogelijk vervangen. Met een geschatte kostprijs van ongeveer 50 miljoen dollar, iets meer dan een derde van de prijs van zijn concurrenten die meer dan 130 miljoen dollar kunnen kosten, is de KC-390 aantrekkelijker geprijsd.

Marokko sluit zich aan bij verschillende andere landen die overeenkomsten hebben getekend met Embraer, meldt het Atlantic Observatory for Defense and Armament.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team