Zoeken

Marokko: 2,48 miljard dirham voor imams

23 oktober 2024 - 12:10 - Economie

©

Het jaarlijkse budget voor bonussen voor religieuze functionarissen in Marokko heeft in 2024 een bedrag van 2,48 miljard dirham bereikt. Dat heeft Ahmed Toufiq, minister van Habous en Islamitische Zaken, maandag bekendgemaakt in het Parlement. Hij reageerde op vragen over de verbetering van de situatie van religieuze functionarissen.

Toufiq benadrukte dat zijn ministerie de instructies van Koning Mohammed VI opvolgt om de financiële situatie van religieuze functionarissen te verbeteren. Hij wees erop dat de maandelijkse bonus van imams in 2019 in het beste geval niet meer dan 1100 dirham bedroeg. Het jaarlijkse budget voor bonussen is sindsdien gestegen van minder dan 60 miljoen dirham naar 2,48 miljard dirham in 2024.

Lees ook: Marokkaanse imams moeten in eigen buidel tasten

De jaarlijkse bonus voor imams bedraagt nu 3200 dirham voor degenen die alleen imam zijn en 4300 dirham voor degenen die ook predikant en muezzin zijn. Daarnaast ontvangen ze een maandelijkse vergoeding van 180 tot 300 dirham voor deelname aan trainingen in het kader van het Pact van de Oelema. 30% van de imams heeft een dienstwoning en 164 imams en muezzins hebben de bedevaart naar Mekka kunnen verrichten.

Lees ook: Imams in Marokko gaan meer verdienen

Sinds 2024 vallen religieuze functionarissen onder de verplichte ziekteverzekering, beheerd door de sociale zekerheidsdienst CNSS. Het ministerie betaalt hun maandelijkse premies, zodat ze recht hebben op de diensten van de CNSS, waaronder pensioen, met behoud van hun rechten in het oude systeem. Alle religieuze functionarissen (imams, predikers, muezzins...) hebben nu ook een aanvullende ziektekostenverzekering, waarvoor het ministerie 244 miljoen dirham uittrekt. Deze verzekering dekt de functionarissen zelf, hun echtgenotes, kinderen en weduwen, en imams met een handicap. In totaal profiteren bijna 244.000 mensen van deze verzekering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team