Zoeken

Marokkaanse ambtenaren maken misbruik van hun voordelen

6 augustus 2024 - 13:50 - Marokko

©

Een Marokkaanse vereniging die zich inzet voor de bescherming van publiek eigendom roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op om harder op te treden tegen politici en ambtenaren die overheidsvoertuigen voor privédoeleinden gebruiken.

De voertuigen die aan deze functionarissen ter beschikking worden gesteld, zijn bedoeld voor gebruik tijdens de uitoefening van hun functie. Toch worden ze regelmatig ook voor privéritten gebruikt, klaagt Mohamed El Ghloussi, voorzitter van de vereniging. Hij hekelt het misbruik van deze overheidsvoertuigen, vooral tijdens de zomervakantie en bij verschillende festiviteiten zoals bruiloften, festivals en begrafenissen.

Lees ook: Marokko grijpt in tegen privégebruik overheidsauto’s

El Ghloussi wijst erop dat de kosten voor brandstof en onderhoud van deze auto’s voor rekening van de staat komen en dat ze daarom uitsluitend voor werkdoeleinden zouden moeten worden gebruikt. Volgens hem is het privégebruik van deze publieke middelen onaanvaardbaar en een teken van aanhoudende corruptie binnen de Marokkaanse overheid.

De voorzitter van de vereniging uit zijn onbegrip over de houding van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij vindt dat het ministerie zich beperkt tot het schrijven van circulaires met een vrijblijvende toon, alsof het alleen maar zijn verantwoordelijkheid wil afschuiven. "Iedereen weet dat het ministerie verantwoordelijk is voor het voortduren van deze chaos en dat het deze illegale en onethische praktijk zou kunnen stoppen als het dat echt wilde", aldus El Ghloussi.

Lees ook: Overheidsauto’s verdwenen na schorsing burgemeester in Driouch

De vereniging doet een beroep op premier Aziz Akhannouch en minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit om strenge sancties op te leggen aan functionarissen die hun dienstauto’s misbruiken, zodat er een einde komt aan dit fenomeen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team