3 december 2020 - 21:00 - Economie
De Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani heeft in een interne brief aan het kabinet andermaal opgeroepen om voorrang te geven aan Marokkaanse projectontwikkelaars en bedrijven bij openbare aanbestedingen. Dit is volgens hem de beste manier om de ongekende economische crisis die is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden.
Momenteel is er nog niets te merken van een voorkeur voor nationale bedrijven bij de invullingen van openbare aanbestedingsprojecten, meldt EcoActu. Op 10 september had de Marokkaanse premier de ministers al opgeroepen om hier serieus werk van te maken. Omdat dit tot nu toe nog geen effect heeft gehad op de besluiten van de ministers, heeft El Othmani op 25 november een nieuwe brief naar hen gestuurd met een vergelijkbare oproep.
Voor het herstel van de Marokkaanse economie is het volgens de premier belangrijk dat voor de uitvoering van overheidsopdrachten, als eerst wordt gekozen voor Marokkaanse bedrijven, coöperaties, samenwerkingsverbanden, lokale overheden en zelfstandigen.
Volgens EcoActu is het grote verschil dat er in de nieuwe brief van El Othmani, duidelijke maatregelen en mechanismen voor effectieve "lokale consumptie" staan vermeld. Projectleiders moeten voorrang geven aan traditionele producten en materialen die in Marokko zijn geproduceerd. Ook worden private bedrijven en instellingen opgeroepen om hun uitstaande opdrachten vooral aan andere Marokkaanse bedrijven uit te besteden en om niet voor buitenlandse bedrijven te kiezen.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden