Zoeken

Invoerrechten Trump: Marokko op zoek naar plan B

6 april 2025 - 09:00 - Economie

©

De invoering van een douanetarief van 10% door de regering-Trump op Marokkaanse exporten, dat inging op zaterdag 5 april, zet de handelsbalans tussen Marokko en de Verenigde Staten onder druk. Deze maatregel, die ingaat tegen het vrijhandelsakkoord van 2004, wordt door economen gezien als een teken van een meer protectionistische koers van de Verenigde Staten.

"Het is duidelijk dat deze Amerikaanse beslissing, om bepaalde importproducten met 10% te belasten, niet alleen een commerciële aanpassing is. Het is een sterk signaal dat een meer uitgesproken en gestructureerde protectionistische wending in het Amerikaanse handelsbeleid aankondigt. Marokko, net als andere landen, wordt geconfronteerd met een nieuwe situatie," analyseert econoom Marouane Hatim in een interview met Le Matin. Hij wijst op de kwetsbare sectoren: "In deze context lijken verschillende Marokkaanse sectoren kwetsbaar. Allereerst de meststoffensector, een pijler van onze buitenlandse handel met de Verenigde Staten, gerelateerd aan onze fosfaatbronnen. Citrusvruchten en agrovoedingsproducten volgen, met een sterke aanwezigheid op de Amerikaanse markt, evenals sectoren zoals textiel en intermediaire technologieën, met name halfgeleiders."

Lees ook: Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen

Volgens Hatim is een diepgaande herpositionering van Marokko noodzakelijk. "We moeten onze kosten verlagen waar mogelijk, streven naar producten van hogere kwaliteit, producten met een hogere toegevoegde waarde aanbieden, en vooral ons aanpassen aan de specifieke eisen van de Amerikaanse consument, die, laten we niet vergeten, afhankelijk blijft van bepaalde soorten import. Maar het belangrijkste ligt elders: we moeten onze markten diversifiëren." Hij benadrukt dat dit "niet langer een simpele strategische optie is, maar een noodzaak voor veerkracht." Afrika en Azië worden gezien als essentiële groeimarkten, niet als alternatieven van tweede rang.

De Amerikaanse beslissing roept vragen op over de toekomst van het vrijhandelsakkoord. "Deze beslissing zet de werkelijke waarde van het vrijhandelsakkoord dat Marokko in 2004 met de Verenigde Staten heeft gesloten, diepgaand in vraag. Wanneer een akkoord eenzijdig, zonder overleg of kennisgeving, kan worden gewijzigd, zien we de beperkingen ervan. Dit betekent niet dat we het akkoord moeten verbreken of opgeven. We moeten eerder een intelligente heronderhandeling overwegen, in een collectief diplomatiek kader, aangezien meerdere landen, niet alleen Marokko, hierdoor worden getroffen," aldus Hatim. Hij pleit voor een actieve rol van de Marokkaanse regering bij het creëren van een economisch vangnet voor exportbedrijven en het anticiperen op sectorale herconfiguraties.

Lees ook: Trump wil Chinese investeringen in Marokko beperken

"Deze abrupte verandering van regels moet een kans zijn om ons model van internationale economische integratie opnieuw uit te vinden," stelt Hatim. Hoewel de directe effecten op de handelsbalans beperkt kunnen zijn, verwacht hij diepgaande gevolgen door de algemene economische vertraging. "Het is niet zozeer de belasting zelf die een probleem zal vormen, maar eerder de context van algemene vertraging die het veroorzaakt of accentueert: afname van de wereldwijde vraag, daling van de grondstoffenprijzen, afname van bestellingen, enz. Dit kan onze handelsbalans zwaar treffen, vooral in sectoren zoals de mijnbouw, de automobielindustrie of de chemische industrie."

De expert ziet echter ook kansen in de crisis. "In elke crisis schuilt ook een kans. Marokko heeft een belangrijk strategisch voordeel: zijn Afrikaanse verankering. Vandaag gaat het niet alleen om diversificatie, maar om het intensiveren van een offensieve handelsdiplomatie. Veel landen zullen proberen uit de Amerikaanse afhankelijkheid te komen en zich elders te vestigen: we moeten Marokko als platform aanbieden." Hij benadrukt de potentie van Afrika als markt en toegangspoort, met een groeiende bevolking en grote infrastructuurbehoeften. Marokko moet zijn troeven, zoals een kwalitatieve infrastructuur en politieke stabiliteit, omzetten in concrete concurrentievoordelen. "Deze Amerikaanse beslissing is een waarschuwing, maar kan ook een positieve trigger zijn, als Marokko ervoor kiest om met helderheid, anticipatie en ambitie te handelen," concludeert de economoom.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team